Rabu, 10 Disember 2008

Hari Raya Qurban Aku Di Kota...

.
occay... aku ingin sharing cerita pasal hari raya qurban ku baru baru ni.... ya aku still selamat... tak terqurban pun.. heheheh poyo ajhe statement kan... so seperti kalian semua tahu this year aku beraya di ibu kota ajhe.. mean aku tak pulang ke Johor...

walaupun niat hatiku memang teringin nak pulang.... tapi bila memikirkan cuti pun just one day... so rasa macam hambar ajhe.. lagi pun abang aku yang sulung pun beraya kat kg wife dia.. gitu gak abang aku yang ketiga... pun beraya di perak... abang aku yang second hari raya puasa pun datang petang... ni kan plak raya haji.. kan....

lagi pun aku memang agak keberatan nak balik... walaupun hati ni meronta ronta nak balik.. nak merasa ketupat dan ayam masak merah air tangan mak aku... siiotttlahh membuatkan aku termimpi mimpi beb... apaNAKbuat... keadaan memaksa aku begini...

so... bila tak balik.. aku pun plan ngan member aku si Mally yang sama sama tak balik gak... untuk sembahyang raya kat Masjid Putra.. perhh gigih occay sembahyang jauh jauh.... heheh sajhe ajhe cari pahala lebih.... dah pahala diri ni pun tak banyak mana pun....

so seawal 6.15 pagi aku dah bangun.... siap siap bagai semua.. dan kul 7 gerak ke Shah Alam pickup si Mally... gigih tak.. awal tu bangun... kalau kat rumah... jangan mimpi lahhh kalau tak nak dekat kul 8 baru bangun.. maklum lahh surau depan umah ajhe... wakakka... tu pun 3 atau 4 kali mak aku terketuk ketuk pintu bilik... kejut aku....

so selain aku ngan Mally.. best pren si Mally ni.. si Fauzi.. aka Arbain... atau lebih glamour di dunia blogger dengan nick MesinMasa... turut join sama... so kami bertiga ke sana.... sampai ingatkan tak ramai... rupanya ramai seh... memang ramai tak balik kampung rupanya.... dengan student student dari Uni berdekatan pun ada....

ya... tercapai hajat aku nak bersembahyang raya di Masjid Putra... tu lahh sempat snap pic depan masjid... heheh.. tanda kenangan beb... sempat gak aku MMS kat anak buah aku... dan inform kata aku kat terengganu... percaya plak anak buah aku tu... siap tanya aku ke ghanu buat apa... dan dan ajhe.. padahal aku masih di ibu kota...

lihat... 2 sahabat baik ni... tengah snap each other... menggunakan camera phone mereka... canggih kan... kagum aku nengok persahabatan dorang ni.. tiba tiba rasa terharu plak... mana tak nyer.. walaupun hujan turun renyai renyai tak mematahkan semangat mereka untuk memberi poss ala ala tyra bank depan Masjid putra boleh...

gambar atas ni plak.. konon konon memang nak poss pelbagai possing lah... siap dah ada storyboard apa semua nak buat... dengan prop semua.. siap boleh nak buat video clip pun aku rasa boleh... tapi malang nye....

hujan bertambah lebat plak... apa nak buat memang tak ada rezeki... tak apa Mally nanti kita gi lagi Masjid Putra bila bila.. siap berbaju melayu lagi.. kita capaikan niat murni kita tu.... wakakak... so bila dah tak tau nak buat apa... kebetulan si Rafiz call si Mally.... dan dia invite kitorang ke rumahnya.. coz ada makan makan...

kitorang pun apa lagi lahh... kan.. mana tau ada ketupat ke apa kan.. dapat gak lepaskan kerinduan... makan ala ala raya kan... so terus bergegas ke bandar tun razak.. sampai sampai lupa tingkat berapa umah si Rafiz.. boleh.. tu lahh dah lama tak melepak kat rumah si Rafiz ni... rasanya last.. time kitorang nak hantar si Mally balik ke hentian putra kot... time habis diploma... (betulke mally)...

hemm... seperti biasalahh... menu utama kalau mai umah si Kent.. cehh dah ada nick baru plak si Rafiz ni... dan dan sejak duk sarawak nama jadi Kent.... wakakka... apa nak buat lecturer terhangat di Sarawaklahh katakan.... ya.. citer pasal menu... Laksa... lah beb... mama si Rafiz memang otai bab laksa ni... selain laksa si Rafiz ada gak bawa balik kek lapis.... dan ada agar agar hasil air tangan si adik perempuan rafiz... apa nama dia aku lupa lah.. elly ke... sofea.. bukan sofea jane occay.. tapi still cun.. wakakkaa...

makan time... hehehe.... memang best.. selain tu.. turut dihidangkan lemang... ngan rendang ayam... dammed.... memang aku duk balun lemang ajhe lahh.. ala ala lepaskan rindu tak dapat ketupat so lemang pun jadilahh....

hemmm... sambil tu.. sempat gak duk melepak layan gambar si Rafiz ngan deep... siap deep... si Dida lahh... wakakka.. berjaya menawan gunung kinabalu.... damm... jelous aku.. aku yang kampung sabah pun tak sampai lagi.. dorang dah sampai... tapi jangan katakan aku.. cousin aku yang memang duk sana pun ada yang tak naik lagi... wakakakak.. lagi hampeh dot com...

biasalah kan... sambil lepak lepak sempat lah gak...snap snap gambarkan... tapi yang aku hangin satu badan... ada lahh beberapa gambar aku missing... lehh.. tiba tiba aku perhatikan sudah hilang.. apanakbuat... tapi aku memang lemah bila nengok pic pic aku missing... tak apa sabar... berkorban di hari raya qurban... wakkaka....

so nak dekat kul 1 tengah hari gak lahh... baru kitorang cargon pulang ke ShahAlam.... hehehhe... so sampai shahAlam.. lepak jap umah si Mally... sempat pekena gak nasi impit ngan rendang ayam... masakkan auntie si Mally ni... hehehhee.... dan sempat gak aku terlelap jap... sementara tunggu transfer gambar... wedding si PaKTaM and AnA....

so around kul 5 lahh aku gerak balik... coz si Mally dia ada agenda inspirasi dia yang lain plak... heheheh so aku pun sempat gak ke office boleh... ada kerja sikit... kerja yang tak siap siap sampai la ni.... so gitu lahh ceritanya... aku beraya di ibu kota.... heheheh... so nantikan next episode.... stayTuned...

ps: Thanx to MrArbain @ MesinMasa coz sponsor semua Tol yang dilalui..... jasamu dikenang....

TakSangkaYe...
.

9 ulasan:

gidong berkata...

antar2 lah makanan tu di sini .. rapalll

KeMatZ berkata...

hahaha... dani... kitorang pun gi umah orang cari makanan.. wakakkaka...

PencintaHamster berkata...

Kesian kematz tak balik beraya. sampai rindu kat masakkan ibu.
nasib baik ada member member sama nasib kan. heheheh

ADiB berkata...

aku rase kan.. mcm penah tengok jek si fauzi tu, dia dulu permata kot kalu xsilap...

KeMatZ berkata...

PH.... apa nak buat... tu lahh nasib baikkan ada kawan kawan seangkatan... wakakkaka...


adib.... hemmm dia memang budak UiTM pun... aku tak sure dia Permata ke tak... wakakaka... tapi dia ni actually selebriti.. nak nak kat RTM.. wakakaka

mesin.masa berkata...

pesal la banyak bebenor gmbr aku yg ko candidkan?

ni kna mintak royalti ni...

adib: yer, aku dulu bdk permata...ahli persatuan yg lelap..haha...

KeMatZ berkata...

royalti apa tu.... wakakka.. ops lupa ko kan selebriti... superstar lah katakan...

wah.. tak sangka ramai budak permata... ni semua sure geng geng FettyAzura and Nieda... ops...

mesin.masa berkata...

a'ah...fetty n nieda tu dulu kwn2 aku tu dulu...hahaha...mmg bbdk permata tu dulu ramai bdk PM...pesal ko tak join skali ek? eheh...

KeMatZ berkata...

hahaha.... ntah... padahal si fetty and nieda tu dah ajak... maybe tak berapa nak best kot... ntah lahh... kalau kelab permata yang hilang nak gak masuk...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin