Selasa, 4 November 2008

Kampung Halaman Ku..... Hari 1

.
well continue diri ini untuk memblog kembali... hemmm so aku ingin bercerita xpedisi aku membawa pulang abang long aku yang rasanya dah lebih dari 20tahun tak jejakkan kakinya di Sabah... dan menurut katanya last dia balik time tu form 4 kot ke form 5... now dia dah nak 40an dah... so lamakan...

so sesampai ajhe kami di Lapangan terbang Tawau... kami telah disambut oleh karpet merah... opss.. apa korang ingat kitorang ni superstar... hehehe... cousin aku telah menjemput kami di airport... so... oleh kerana planning kitorang telah lari sikit... so kitorang terus bercadang mau terus ke Lahad Datu...

bila deal punya deal... perhh anohter cousin aku yang merupakan abang kepada cousin aku yang ambil ni.. kata suruh singgah makan tengah hari dulu di rumahnya... so singgahlahh... lama gak si abang long aku ni tak jumpa cousin aku si AbgLan ni... maklumlahh dia pun dah 6 ke 7 tahun kembali balik ke Tawau setelah 10 tahun mencari pengalaman berkerja di Semenanjung Malaysia...

lepas makan ajhe.. terus ke bandar... untuk mencari bas nak ke Lahad Datu... ya... kami telah memilih wagon... hemm kalau di Sabah Wagon ni merupakan salah satu perkhidamata kereta sewa lahh untuk bergerak... nak tau macam mana bentuk rupanya ini dia.... sempat ku snap...

hemmm... charge dikenakan dari Tawau ke Lahad Datu ialah rm25 per person... but yang tak best nya kitorang kena duduk belakang sekali.. imagine lahh aku yang besar tinggi bagai ni... kena duk kat belakang... apa nak buatkan.... nasib tak cramed ajhe kaki aku.. dan perjalanan Tawau - LahadDatu ambil masa dalam 2 hours...

time on the way.. sempat lahh aku tunjuk umah Wak aku hehehhe kat AbgLong aku tu... dan sempat aku tunjuk kebun sawit kepunyaan bapak aku heheheh.. nanti lahh esok or lusa kitorang singgah lahh jenguk kan.... dan selepas ajhe simpang 3... dahulunya simpang 3 kini ada roundabout.... ke Lahad Datu / Semporna... mata aku pun terlelap...

sedar sedar... dah sampai area perumahan polis Lahad Datu.. sempat gak aku tunjuk kat AbgLong aku.. umah kakak sayang dia... wakakkaka... sioot ajhe aku... time tu kitorang call Wak aku yang duk kat Batu 6... suruh dia pickup kitorang... dan dia suruh kitorang tunggu kat KFC Lahad Datu...

sampai ajhe... AbgLong tegur aku.. kata... nengok Wak aku tu.. dari jauh.. saling tak tumpah macam arwah atuk aku... hemm aku ye kan ajhe lahh... sebab aku pun ingat ingat lupa Arwah Atuk aku.. coz time pemergian dia pun time aku masih umur 9 tahun kot... hemmm...

hemmm... kami terus dibawa pulang ke rumah or kampung halaman belah Mak kitorang... iaitu Kampung Cocos Batu 6 Jalan Segama.... look papan tanda tu kan... heheheh... AbgLong aku kata banyak sudah perubahan pada bandar Lahad Datu ni.... aku pun jawab.. harus lahh Berita Harian pun dah semakin kecil... nikan pulan penempatan kan...

cuma satu ajhe... yang aku rasa tak berubah.... still lagi agak lambat lahh pembangunannya... oleh kerana aku ni boleh lah dikatakan every year aku balik ke kg aku ni kan... sejak sekolah rendah sampai lahhh kini kan... satu ajhe... bekalan air still tak masuk tak tau kenapa.... well nak katakan Barisan Nasional yang pegang sudah bah... dorang pegang...

dan nak katakan apa tiada Yang berhormat ada juga.... memang asal dari Kampung ni lagi.. dan kini menetap di KL... tapi bukan aku nak kata lahh kan.. bukannya Kampung tu memerlukan perubahan.. even rumah YB tu pun tak nampak macam rumah YB.... hemmm maybe dia more focus rumahnya dia KL kot... ontahlahh...

but.. apa apa pun aku suka environment kampung ni.. memang terasa balik kampung... ehhehe lihat lahh pokok kelapa banyak kan... no wonder lahh kelapa mura di sana.... hehehe view ni diambil di belakang umah Wak aku ni.... heheheheh..

ohh man... pokok buah Terap... buah yang memang menjadi kegilaan pada AbgLong aku... hehehhe beruntunglahh dia.. kebetulan time kitorang sampai... memang ada buah ni... tinggal tunggu di peram sehari.. kira esok lehh lahh merasanya... hehehhe... nyum nyum...

hemm ni plak danau yang terdapat bersebelahan ngan umah Wak aku... hehehe... menurut kata Wak aku ni banyak terdapat ikan Haruan ni yek yek arrhhh ajhe aku ni....

haa... ni lahh rumah Wak Ana.... abang kepada Mak aku... hehehehe aku kalau turun ajhe ke Lahad Datu... mesti menginap kat rumah ni.. memang tak lehh miss... tak kira lahhh even ngan ayah aku pun aku lehh debat still nak pertahankan duk rumah Wak aku ni.. ialahh dari tidur umah sepupu aku apa kes.. baik tiduk umah Wak aku kan... hehehe.. dan kalau korang nak tahu..

actually sebelah rumah Wak aku ni.. ialahh Tapak Rumah Arwah Atuk aku... yang kini dah lapang dan ditanam ngan tanaman buah buahan... hemmm dan yang best lagi... kalau dah sampai rumah Wak aku ni.. Wak aku akan sediakan kitorang ngan daging payuh... wow nyum nyum... memang sedap... kira malam tu.. memang kitorang dihidangkan semua menu berkaitan ngan payuh.... steak payuh.... sup payuh... sedap...

on the night sempat gak ke bandar lahad datu untuk ke rumah adik pada Mak aku plak... Mak Adi... actually MakAdi ni... dulu selalu jaga abgLong aku ni.. so... sampai dia tak kenal siapa abgLong aku.. hehehehe... lepak borak borak.. then mintak diri.... then pusing bandar lahad datu.. yang sememangnya mati pada malam hari.. bukan macam KL... then balik... rumah... untuk berehat....

gitulahh citernya... nantikan lahh cerita hari 2.... actually aku pun tak tau nak citer apa.... gambar pun tak banyak pun aku snap... layan kan ajhe ye.....

ok lahh StayTuned.....

TakSangkaYe...
.

5 ulasan:

kunyeet berkata...

Berita harian disamakannya dengankampung halaman.........wahaha.....

sukahati berkata...

payuh ker puyuh????

KeMatZ berkata...

kunyeet.... heheheh maksudnye.. even berita harian pun ada perubahan... hehehehe.... lebih kecil lebih terambil... heheh


sukahati..... memang payuh... payuh mean kalau kat kampung aku tu... Rusa... hehehehe...

awieworld berkata...

uik, kampung...ala nak la kampung 1 leh?...

*macam order makan la plak..hehe

jauh kg ko yer...buat la trip ke kg ko...mesti best kan..

*aku pun ingat ko slah taip tadi, payuh=rusa

KeMatZ berkata...

lehh ajhe... no prob... nanti lahh next year ada transport kalau dah sampai sana... heheheh...

pasal payuh tu... sajhe ajhe aku guna bahasa sana... nak nengok ada orang alert ke tak...

hehehehe....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin