Khamis, 6 November 2008

Last Day Aku Di Kampung Halamanku....

.
ya... kali ni aku bercerita hari terakhir vacation aku ke Sabah yang lalu.... bangun ajhe dari tido... nengok PakSu aku atau adik pada mak aku yang bongsu pun dah sampai... hehehe AbgLong aku ni rapat lahh coz paksu aku ni agak muda mean umur lebih kurang AbgLong aku ajhe kot... hemmm.....

bila dah bangun aku just cuci muka ajhe.... sebab aku tau aku akan mandi ke sungai.. hehehe wajib ohhh bila sampai umah Wak aku ni.... untuk mandi sungai... so sebelum tu pekena sarapan pagi dulu... ya... menu utama ialahh.. Mee Kuning... hemmm.. mee Kuning kalau tidak ada atas meja time breakfast mean tu bukan rumah WakLina lahh kan... hehehhe.....

selepas makan.. relax jap... sambil nengok tv... then aku pun jumpa AbgLong aku yang kebetulan duk berborak kat luar bersama PakSu aku... dan ajak ke Mandi sungai... apa lagii.. dan yang bestnya PakSu aku pun join sekali... hehehe....

hemmm... lihat sungai yang terdapat kat kebun Wak aku ni... heheheh walaupun nampak macam kecik ajhe but.. kedalaman dia... kira tinggi aku ni.. paras paras leher lahh juga.... so sendiri bayangkan... tapi memang seronok... heheheh... tapi actually ni kawasan yang tempat dalam lahh.. kalau tempat yang biasa aku mandi tak dalam mana pun.. paras betis ajhe.. apa barang kan... dulu time kecik lehh lahh...

hehehehhe mandi punya mandi.... agak lama lahhh juga... mau setengah jam kot... aku pun tak sure... tapi memang lepaskan geram lahh mandi sungai... heheheheh.... then lepas tu naik lahh apa lagii.. ko nak berendam sampai kembang ke... hehehhe... ops lupa plak nak bagi tau nama sungai tu... nama sungai tu SUNGAI NASIB KITA... so kalau ada sesiapa yang lalu laluan TAWAU - LAHAD DATU / SEMPORNA.... memang akan jumpa sungai ni..

hemmm ni plak adalah kawasan kebun Wak aku... kalau korang semua nak tahu dulu nye dipenuhi ngan pokok KOKO.... teringat zaman kecil dulu... sambil mandi ngan sepupu aku kitorang akan cilok buah koko sambil makan... but nasihat Wak aku.. makan boleh.. janji biji koko tu jangan dibuang kira diletak si satu tempat... untuk dorang hantar ke kilang.. dulu kira tanaman koko ni laku lahh... skrang tidak lagi.. lihat... kelapa sawit lahh menjadi ganti... heheh...

hemmm aikk.. sejak bila plak Wak aku ni ada bela kambing.. eheheh ni kira baru baru bela lahh ni.. ok gak.. kawasan pun luas kan.. apa salah nya ternak... sempat gak lahh aku snap beberapa keping gambar kambing... wahh popular lahh dorang ni.. satu dunia melihat dorang wakkakaka...

ohhh gambar kerengge ni... just hiasan ajhe.. tak ada kaitan pun dalam hidup aku.. kebetulan time aku menuju pulang ke rumah Wak aku dari sungai... ternampak.. so snap ajhe gambar.... hehehhe.. layan kan ajhe ye....

ehhh.. apa benda ni... ha.. ni adalah parit betul betul belakang dapur umah Wak aku ni... tapi parit ni ada sejarah nye.. aku memang tak leh lupa kalau nengok parit ni... hehehe.. dulu nye tiada pagar... just ada pagar dawai se apa ya nak panggil.. sebaris.. hemm.. apa pa lahhh kira paras paras leher lahh....

kenangan nyer.. aku pernah berlari lari.. berlumba ngan sepupu aku.. konon nya nak jalan pintas.. aku lompat parit tu.. tapi lupa plak ada halangan.. nohhh.. sekali tersangkut dawai tu.. kat tangan aku.. dan terus tergolek... ke dalam parit tu... but lucky sangat.. kira tak kena muka kan... masih ada lagi kesan parut tu kat lengan aku ni... so memang tak dapat aku lupakan...

so... bila dah sampai umah.. lepak sebentar... sambil menikmati.. buah terap lagi.. wahhh memang kitorang diboga bah.. ngan buah terap... hehhehe... around kul 12 macam tu lah.. kitorang bersiap untuk ke Bandar Tawau.... tapi sebelum gerak ke bandar tu.. sempat singgah jap kat Kebun orang tua aku yang berhampiran ngan kebun Wak aku tu....

hemm.... ni lah Kebun Abah aku... terletak sebelah jalan ajhe... hehehehhe pun turut ditanam ngan kelapa sawit... tapi ada gak beberapa pokok buahan... seperti Durian, Rambutan, Terap... hehehhe.... dan yang aku suka nengok pokok kat bawah ni....

aku pun tak tau pokok apa.. balak kot... memang satu ajhe.. tinggi plak tu... heheheh kira macam tanda pada kebun tu lah.. memang unik.. rasanya kalau nak ditebang sure sayangkan... hopefully ianya tak ditebanglahhh kan... jadikan satu tanda pada kebun tu.. hehehe...

so dah puas ronda jap... nengok keadaan kebun tu.. snap snap gambar... lepas tu terus ajhe gerak ke bandar... well... aku tak sempat nak snap gambar kat area Balung... serius... kawasan ni memang banyak pembangunan... ya... yang ni aku suka... ada perubahan... hehehehhe..... siap ada R&R lagi... tulahh cuma aku ajhe tak sempat nak snap gambar bagai... tak next time...

sampai ajhe di bandar Tawau.. tiba tiba Wak aku ni terus menuju ke kilang MeeKuning.. oohh man... apa lahh Wak aku nak buat ni.. sekali dia beli 2 pek besar mee kuning.. untuk kitorang bawa balik... boleh.. dalam 10 kilo lahh 2 pek tu... tapi dah menjadi kebiasaan pun.. kalau kitorang mai... baik parent aku pun akan bawa balik nye stock mee kuning ni... memang ada rasa tersendiri....

lepas ajhe beli... Wak aku ajak gi makan.. lunch... dan tempat biasa lahh mesti punya pekena nasi ayam.... nak tau nasi ayam apa....

ya... kat Sabah Chicken Rice... oklahh rasanya... cuma aku tak snap plak gambar nasi ayam tu... heheheheh... tapi rasanya memang boleh tahan... hehehehe.... settle ajhe makan.. kitorang pun balik ke rumah AbgLan.. coz nanti AbgLan yang akan hantar kitorang ke Airport... hemmmm....

so dipendekkan citer.. around kul 6.30petang... kitorang pun menuju ke Airport Tawau... untuk pulang semula ke semenanjung... flight kitorang kul 8.40malam... dengan penerbangan terakhir dari Tawau untuk ke KL....

sampai ajhe kat KL... tunggu adikIpar AbgLong aku... dimana aku tinggalkan myBoo aku kat dia... then hantar dia balik... so kitorang pun balik ke rumah aku.. sampai umah around 3pagi gak lahh..

so gitu lahhh berakhirnya Vacation aku bersama AbgLong aku ke Tawau dan LahadDatu Sabah.... hemmm pada aku.. kira aku berjaya lahh juga bawa AbgLong aku jumpa Pakcik dan MakCik kitorang... serta sepupu kitorang semua... kecuali Kakak sayang AbgLong aku ajhe aku tak bawa... tapi aku ada suruh gak kalau dia nak gi... kalau nak gi sendiri.. tempat aku dah tunjuk... hehehehhe.....

semua adik beradik mak aku pun rasanya dapat juga kitorang jumpa kecuali 2 orang pakcik iaitu adik pada mak aku... sorang tu memang tak sempat nak jumpa... dan sorang lagi memang tak pernah jumpa.. terutamanya aku... memang tak pernah... dan dari apa yang aku dengar.. pakcik aku tu berada kat Penang kerja sebagai ahli Bomba...

so kini dalam misi mencari pakcik aku tu... insyaALLAH dengan alternative yang aku rasa boleh dipakai... maybe boleh kot jumpa.. insyaALLAH... tampa perlu paparkan kat suratkhabar or report police... idea yang selalu aku dengar kalau aku bertanya member member aku.. heehehe.... insyaALLAH....

so gitulahh citernya.... so maybe in planning rasa macam nak ke Labuan plak... tapi ni baru planning dan sembang najis ajhe... tak tau jadi or not.... hehehe nantikan ajhe lahhh.... ye kalau jadi... hehehe... ok lahhh stayTuned for other cerita... kalau ada lahh..

TakSangkaYe....
.

6 ulasan:

Adam Arjuna berkata...

dah macam edisi pelancongan plak kan..
mari melawat tawau..
haha...best..best..
mana coke tawau yg aku kirim...
heheh

KeMatZ berkata...

hahahha.... apa nak buat... jom jom ke tawau... next year nak... next year insyaALLAH dah ada transport kalau sampai sana.... heheheh...

coke... aku pun kat sana tak minum coke.... hehehhee

Adam Arjuna berkata...

td aku dpt emel dr alumni mpp aku..

diorg ofer trip ke Yogjakarta (3 ari 2 mlm) on 29 mei thn depan...

hanya RM 750...

macam best..utk 20 worang je..

aku nak gi..aku nak gi..

yahHHooooOo..

KeMatZ berkata...

sajhe lahh tu.... nak jelouskan aku.... heheheh tu including penginapan semua bagai ke.... harus lahh ko kan MPP...

Ouk berkata...

Mungkin raya tahun depan ...raya umah baru kat Tawau..... adik beradik semua kena balik...simpan cuti tu banyak-banyak....simpan duit..... duit bonus jgn pakai.....
isnyallah umah leh siap sebelum raya...... pokok tu mungkin tumbang...nak buat umah......
anyway thanks ..... ingatkan kembali zaman silam Oak.

KeMatZ berkata...

hehehehe.... what nak ditebang.... untuk apa... bukan bagus pun kayu tu nak dijadikan rumah... inform kat bapa jangan ditebang.... hehehehe.....

next year raya.... wow... yek yek arrhhh ajhe bapa ngan mak ada kat sana.... siapa nak balik sana... hehehehe... siot ajhe mulut....

akan dipikirin..... hehehe...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin