Sabtu, 21 Jun 2008

Luahan Hati Si Suami Yang Dibenarkan Kahwin Lagi....

.
hemmmm..... what the thread kali ni aku nak citer ni... heheheh tapi bukan apa... sajhe ajhe nak sharing ngan korang.... kata sharing is caring kan.... hemmm actually citer ni aku dapat dalam email... tapi almaklum lahh kan dalam email kadang kadang kita tak lehh nak sharing pendapat plak...

so aku rasa macam best ajhe citer ni... bukan apa... cuma macam apa yang diciterkan bila fikir fikir... renung renung kan.... macam ada benarnya gak... entah lahhh tu pada pikiran aku... aku nak comment banyak pun aku satu pun belum ada.. wakakakka.... tapi memang menarik.... citer ni...

tapi... seperti aku cakap.... ni aku dapat dari email ok... so kalau ada yang pertikaikan citer ni benar ke... citer ni benarke penulisan seorang suami... hemmm memang aku tak lehh nak jawab... coz aku dapat dalam email... hehehehehe..... so layan citer dia ye...

> >
> > Saya sendiri sebagai lelaki rasa tercabar apabila isteri saya sering
> > mewar-warkan kepada saya bahawa umur saya dah melewati 40 tahun.
> > Life starts at 40.
> > 'Kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan', kata isteriku.
> >
> > Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok.
> > Tersengih- sengih aje lah I at that time.
> >
> > 'Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan-kawan aku siap pegi Siam
> > sana nak nikoh lagi satu, ni bini aku siap suruh pasang sorang
> > lagi...?!'
> >
> > Tak tahulah kalau isteri I tu main reverse psikologi dengan I.
> > Tapi lepas I berfikir panjang, rasa-rasanya tak nak lah.
> >
> > Sebab apa ?
> > Bila mengenangkan umur I yang dah 40+.
> > Let's say kalau I kahwin dengan anak dara, katakan umur 22 tahun.
> >
> > Memang lah seronok beb.
> > Seronok benda yang kat dalam seluar dalam tu aje lah.
> >
> > Tentang makan minum, pakai I, kemas rumah dan kegemaran I,
> > rasa nya I tentu asyik teringatkan my first wife.
> >
> > Tak perlu nak ajar, I suka makan apa,
> > cam mana cara nak masaknya,
> > baju I kena gosok cam gini,
> > kalau I bangun tidur
> > I suka kalau my wife dah siapkan segala gala nya lah.
> >
> > Tak perlu I bagitau, dia dah tahu apa I suka.
> > Cerita apa I suka kat TV, teh atau kopi manis macam mana,
> > hobi apa, sukan kegemaran ... semua dia dah tahu.
> > Tak perlu start balik macam zaman umur 20-an dulu ...
> >
> > Rasa rasa dapat ke isteri muda I suruh buat gitu,
> > tentu dia banyak ragam.
> > Ye lah dia muda,
> > I kan dah tua.
> >
> > Mesti dia kata I ni mengada-ngada.
> > Sure I yang kena manjakan dia lebihlah, sebab dia muda.
> > Silap haribulan, takut lari lak, kan ...
> >
> > Isteri muda ni bukan macam yang dah bersama dgn kita sejak muda.
> > Kalau kita rasa isteri tua banyak belanja,
> > isteri yang muda pasti lagi teruk.
> >
> > Eh, budak 20-an zaman sekarang, dengan henbeg Gucci, dengan nak
> > tudung kain Mawi dan henpon jenama Nokia N95,
> > Itu tak termasuk kereta, paling korok pun mesti nak Honda atau Toyota.
> > Perempuan muda sekarang mana main naik Proton atau Perodua.
> >
> > Kalau I tak bagi barang-barang tu,
> > dia tak nak bagi 'barang' dia lak malam-malam.
> >
> > Sedangkan dengan isteri tua,
> > awal-awal kahwin naik motorsikal cabuk pun sanggup,
> > berpanas berhujan,
> > dukung anak kita dicelah motor tu.
> > Ahh ... terkenang juga zaman 'miskin' dulu tu.
> >
> > Rumah dengan bini tua dulu pun setakat apartmet 3 bilik.
> > Tidur atas tilam nipis, dapur pun kecik, perkakas pun tak banyak.
> >
> > Oh, untuk isteri muda, terpaksa aku buat OT untuk bayar
> > rumah teres dua tingkat tu, nak bayar peti ais Samsung
> > dan TV Sony Bravia 40-inci mu itu ...
> >
> > Dah umur 40-an ni, darah tinggi lak aku ni kena buat OT
> > setiap hari ... hari minggu pun kena cari duit ... nak tengok bola pun
> > tak
> > dapat ...
> >
> > Lebih haru lagi, tentu anak anak I akan memberontak sakan.
> > Yelah sekarang ni kan banyak kes bapak kahwin lain
> > anak-anak lebih tertekan.
> > Ramai jadi liar, hisap dadah, jadi mat rempit dan bohsia.
> > Sebab tension bapak kawin baru.
> >
> > Takut mereka menjauhkan diri dari I, malah akan membenci pula.
> >
> > Disebabkan masyarakat kita ni memandang serong
> > pada keluarga yang bapak mereka kahwin lebih dari satu.
> > Kalau I ada anak dengan isteri baru, tentu kecik sangat lagi
> > di masa I dah tua dan memerlukan perhatian dari anak-anak.
> >
> > Sedangkan rumah isteri muda tengah hiruk pikuk dengan anak anak kecil
> > (kan dah ada experience dengan isteri pertama
> > -bagaimana kelam kabutnya dia menguruskan anak-anak)
> >
> > Sedangkan di rumah isteri tua, anak anak dah besar,
> > boleh tolong mak dan sedang seronok bergurau senda bersama ibunya
> > membincangkan topik-topik terkini dan juga kehidupanmereka.
> >
> > Duduk rumah bini muda, I yang tua-tua ni lak kena salin pampers
> > dan bagi baby mandi.
> > haha ... kalau tak buat, takut isteri muda merajuk pulak.
> >
> > Tak boleh jadik nih. Banyak benda yang kena repeat.
> > Mula mula kawin tentu seronok.
> > Paling lama setahun-dua.
> >
> > Bila dah ada anak,tanggungjawab baru
> > bermula semula sebagaimana dengan isteri pertama dulu-dulu.
> >
> > Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak,
> > nak pegi shopping beli baju anak anak, nak dukung anak-anak.
> > Leceh lah nak kena teman isteri muda buat semua tu.
> >
> > Silap haribulan orang kata tengah pilih baju cucu.
> > Eii tak sanggup pula.
> > Paling takut, orang ingat isteri muda tu anak I ...
> > ... lagi haru ...
> >
> > Balik rumah mertua pula, teringatkan masa akad nikah dulu,
> > beria ria kita nak kan anak dia.
> > Lepas tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tahu nak
> > letak kat mana. Orang tua tak kan nak straight to the point. Tanya itu
> > ini.
> >
> > Kalau dia nak bercakap tentang tu cukup dengan jelingan dan kerlingan
> > mata,buat kita dah tak senang duduk.
> >
> > Tak kan raya asyik balik umah mak mertua baru aje.
> > Apatah lagi kalau I ni lak umur nak sama dengan
> > mak-bapak mertua baru I tu ....
> >
> > Hish banyak lah lagi.
> >
> > Bagi korang yang suka berbincang pasal benda yang
> > indah indah kawin dua nih silakanlah.
> >
> > Tapi bagi I selagi hayat dikandung
> > badan, selagi tu lah I tak nak tambah.
> > Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar.
> >
> > Tapi sekadar menurutkan nafsu dan benda dalam seluar tu
> > rasanya tak pernah kurang pun layanan isteri pertama terhadap I.
> >
> > Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata.
> >
> > Bukannya yang di dalam kepala.
> > Bukannya di dalam seluar dalam je.
> >
> > Hadapi hari esok yang tentu dengan keluarga yang banyak
> > mengharungi susah senang dari mula.
> >
> > Pengorbanan isteri (walaupun kadang kala dia pernah merungut salah kita
> > juga, cuai dan mengabaikannya) .
> >
> > Apa apa pun semuanya bermula dengan kita. Insaflah.
> >
> > Kalau nak ikut nabi, rasa rasanya solat subuh pun kita terlepas
> > kalau isteri tu tak kejutkan.
> > Bukan nak kata solat Subuh,
> > kekadang waktu lain pun terlambat atau terlepas.
> >
> > Baca Quran pun sekali-sekala,
> > baca Yassin pun hanya bila ada orang meninggal.
> > Ikut sunnah Nabi apa nama tu.
> >
> > Tak payah lah yang lain lain.
> > Kang ada yang nangis bila disebutkan.
> > Cukuplah.
> > Sesungguhnya amat bertuahlah suami-suami
> > yang mempunyai isteri yang menyuarakan pendapat di ruangan ni.
> >
> > Membuktikan mereka sayang, kasih dan cinta pada kalian.
> > Apa sangatlah kita nih.
> >
> > Macam nabi konon. ye ke?
> > Bab kawin kawin aje nih cam nabi.
> >
> > Bab menegakkan benda dalam seluar dalam je nak ikut sunnah.
> > Cuba bab menegakkan agama Islam,masih lagi terkial kial.
> >
> > Wallahualam.
> >
> >
> > - suami orang-

hemmmm so amacam... apa pendapat korang.... ada benar ke tak... heheheh kalau korang nak bincangkan.. comment ajhe... comment kat tempat comment... bukan kat shout box.... ok..... (sajhe ajhe sindir kan orang yang suka comment kat shoutbox....) wakakakak

Layanz....

TakSangkaYe.
.

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

wah.tkde org ke nk coment..meh aku coment...hehehehe
isteri dia cuba utk menguji dia tu sebenarnye...zaman skrang ni...cepat sgt ikut trend....bersyukurlah dgn ape yg ade...jgn buat bende yg akan menyusahkan diri sendri nanti..amik cermin, cerminlah muka yg tak seberape tu...tepuk dada tanye selera...lu org pikirlaa sendri...:D -dida-

sukahati berkata...

umo ko 40 nnti zam, ko ingat lg ker nak baca email neh??

KeMatZ berkata...

dida... heheheh thanx for pendapat ko ye... hehehehe...

sue... hemm kalau umur aku 40... hehehe ntah lahh ntah ntah aku belum kahwin lagi umur tu... mana tau kan...

fara mustapha berkata...

setuju...setuju...siap dah print nak bagi kat abg awak lagi...huahuahua...dari kawin lain baik simpan duit tu gi holiday lagi best...buang boreh ajer kawin sampai 2, 3 orang..hahhahahah...

KeMatZ berkata...

wah... hehehe.... ikut nasib and takdir.. boleh... wakakakka....

Tanpa Nama berkata...

bgs la klu dpt lelaki mcm gini..tp rs nyer mcm zmn skrg ni klu ada lelaki yg pk mcm gini, mmg kagum la...salute beb...laki zmn skrg ni, ada duit je trus cr pmpn luar..huh!!!sshnyer nak cari lelaki yg tulen, jujur & setia..sume lelaki2 mcm gitu byk yg dh pupus....;(

truly, madely, deeply...ika...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin