Khamis, 28 Julai 2011

kisah di bumi kenyalang ep2

.
continue memblogkan diri ... kali ni sambung balik citer lepas kitorang lepak lepak di hotel ... tujuan utama balik ke bilik hotel nak letak barang jap ... tapi biasalahh bila dah nengok katil ... mau landing landing lelapkan mata bagai ... choii sangat ...

dah relax 30minit macam tu ... kitorang terus gerak jejalan xplore bandar kuching ... memandangkan perut lapar ... bila tanya orang di mana area makan semua kata seberang gak ... erkkk :-?

so nak tak nak naik sampan ke seberang ... sampai area port makan kat Kg Boyan tu ... mula terpikir nak makan apa ... pada mulanya aku target mau pekena Mee Kolok ... tapi tak ada plak ... belum time katanya ... finally aku duk pekena Laksa Sarawak ... nyum nyum :P

so time kitorang makan tu mula lah plan nak gi mana ... finally decide nak ke Fort Magherita yang kelihatan tersergam gah dari seberang bandar ... so bila dah selesai makan ... terus menuju mencari macam mana mau ke Fort Magherita ni ... as usual haruslah tanya orang kampung heheheh kalau takut sesat jalan ;)

ehhh ni kitorang nak ke mana tu ... dah macam nak explore ke dalam hutan jer ... hahahhahah tapi apa nak buat ... dah itu jalannya ... so jalan lah kitorang berempat ... ini dalam hati kalau kena culik sia sia jah ... hahahah imagine kalau pelancong yang nak gi ... kena plak sendirian ... macam tak berapa nak selamat jer aku pikir :-?

hemmm ... sampai layan lahh usha usha Fort Magherita ... hemmm antara bangunan bersejarah di bandar kuching ... so lepak lepak layan layan pemandangan ... then decide gerak ke seberang semula ... xplore bandar plak ... :P

mula mula kitorang naik teksi kembali ke hotel si Hassan ngan Cikgu ... kat sini kat bandar apa yang aku perasan naik jer Teksi confirm dah 10 hinggit ... ke mana mana pun ... melainkan keluar dari town baru lahhh dia mahal sikit ... walaupun aku rasa just beberapa meter jer pun 10 hinggit .... choii ... :(

so melepak dulu kat Merdeka Palace ... then finally gerak xplore bandar ... jejalan dari hujung sampai ke hujung ... hahahha nasib lahh bandar or area waterfront ni tak lahhh jauh sangat ... so no big deal ... tapi lenguh jugalah kaki ni berjalan ... hahahahha =))

pada malam nyer plak ... dan janji ngan Iza ... so aku ngan Khai berpisah ngan Hassan and Cikgu ... coz kitorang ada janji temu dengan Iza around 8mlam ....

Iza bawa kitorang ke pasar Satok ... katanya pasar ni beroperasi dari kul 6 petang sabtu sampai lahhh ke ahad non stop ... perhhh mesti meriah ... dan di sini lahhh finally aku dapat rasa Mee Kolok ... not bad ... rasa nak tambah jer ... tapi segan ... hahahaha =))

so then jejalan melihat pasar satok ... time ni tiba tiba terasa hangin satu badan ... bila lihat price barang amatlah berbeza kat area kedai kedai kat town tu ... mula lahh rasa menyesal melanda dalam diri ... :(

so bila dah jejalan ... memandangkan hujan ... finally decide balik hotel untuk berehat ... apa apa pun thanks pada Iza kerana bawa kitorang jejalan malam tu ... :)

so nak tahu kesudahan citer nya ... as usual stayTuned for next entry dari aku OK ... ;)

TakSangkaYer ... :-t
.

5 ulasan:

sukahati berkata...

kk pun same jer....naik teksi sekali 10 hinggit

LaYar_LaRa berkata...

trus rasa cam nak buka pose lihat picca2 kau di bumi kenyalang di bln ramadah....;p

KeMatZ berkata...

sukahati .... sabah pun yer ... jarang naik teksi time di sabah hehehehhe :P

layar lara ... dan dan jer .... tapi bila nengok gambar aku memang teringin nak pekena mee kolok ... :P

missgee berkata...

Pasar Satok memang harga
barang jauh lebih murah..
Tapi jangan sedih
sebab orang yang first time
datang kuching akan melakukan
kesilapan yang sama dok
beli barang kat tempat yang mahal..
Termasuk aku..hohoho

KeMatZ berkata...

kan .... tak apa maybe ini pengajaran .... hehehehehe next time terus attack pasar satok jer senang hehehehhehe :P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin