Sabtu, 12 Mac 2011

Inap Desa with Ana Raffali ...... Kampong Endah

.
wow ... what tha entry yang aku nak sharing kali ni .... actually aku memang nak sharing sehabis ajhe event ni ... tapi memandangkan aku begitu banyak que citer so .... macam tak best lah plak kan ... if aku potong the que .... hahahah ;))

so event ni berlangsung on 8hb March ... hari Selasa ..... dammed hari kerja tu beb ... dan aku dapat info pasal benda ni on Saturday .... on Monday dah kena confirmkan either aku lehh join or not .... memang kalut lagi mengarut dibuatnya ... :-SS

macam mana aku lehh dapat invitation event ni... ? actually event Inap Desa ni dianjurkan oleh MAJALAH SANTAI .... dan Ana Raffali telah diberikan satu ruangan mengenai kehidupan HomeStay yang terdapat di Malaysia ... so every month Ana akan ke Homestay yang terpilih .... dan untuk kali ini .... HomeStay Kampong Endah telah dipilih sebagai destinasi kali ini :)

another yang best untu Inap Desa kali ini ... Ana Raffali berkesempatan membawa beberapa peminat beliau dari Rakan2 AnaRaffali ... Rakan2 AnaRaffali ni kira macam FanClub untuk Ana ;) so aku sajhe jer lahhh suka suki join the club and jawab soalan .... and serius tak sangka terpilih .... so rezekilahh kan .... boleh plak dibenarkan bawa sorang kawan tapi apakan daya ramai yang tak dapat join coz timing ialah mengejut ... so aku memang tak lepaskan peluang terus ajhe EL hahahahha :))


so 8 March berkumpul kat MaTiC jalan ampang around kul 10 pagi .... time ni aku memang gamble jer gi sorang sorang ... Rakan2 AnaRaffali yang terpilih time aku perhatikan pada email ada 5 orang so if semua bawa teman dah 10 orang sure meriahkan ... tapi aku sorang jer ... heheheh tapi finally yang hadir as Rakan2 Ana hanya 3 orang jer 2 lagi tak dapat join lahh tu .... and sorang dari Rakan2 Ana tu bawa kawan dia ... so empat orang lahh kami ....

selain kami as Peminat Ana or lebih dikenali Rakan2 AnaRaffali .... turut serta dalam bas ... 2 orang crew Santai .... 2 orang abang Ana ... Razal dan Khalil ... PA Ana KakAni .... Naim, Bobo dan si Juan Danza ..... hahahhaa taksangka Juan antara orang kuat belakang Ana skrang ..... hehehehhe ;))

so bila semua dah ada .... perjalanan dimulakan menuju Kampong Endah di area Morib sana.. \:D/ dalam perjalanan sessi berbual dengan Ana Raffali di adakan .... so soalan yang Ana ajukan pada aku .... ialahhh

"Since Bila Aku Mula Menyedari Kehadiran Dia ?"

so aku pun jawablah soalan tersebut ..... [Ana nanti nak video temubual ni boleh heheheh ;))] so begitu juga pada 3 Rakan yang lain .... then selesai sessi temubual bersama Rakan2 Ana Raffali .... sessi karaoke lahhh .. si Ana menghiburkan kitorang dalam bas menuju ke destinasi kitorang Kampong Endah .... :D


aku tak ingat kul berapa kitorang sampai .... tapi sememangnyer mengejutkan kitorang time tu ... bila ketibaan kitorang disambut begitu meriah ok .... dengan pukulan kompang bagai memang membuatkan kitorang terharu dan kagum pada semangat kerjasama warga Kg Endah ...... =D>

kitorang juga diberikan hidangan minuman air kelapa yang fresh ok tanpa ada sebarang campuran sama ada gula mahupun ais batu .... heaven ... terasa seperti tepi pantai plak ;)) so biasalahh kata kata aluan dari ahli majlis semua .... and finally penyerahan kami kepada keluarga angkat .....

time ni memang aku nantikan ... selain purpose aku join benda ni untuk bersama suka ria with Ana Raffali actually aku memang teringin merasakan kehidupan HomeStay ..... and imagine umur dah nak masuk 3 siries baru lahh dapat keluarga angkat .... wakakakka serius kelakar .... dan another best nyer Mak Angkat aku asal dari Labuan gitu amik kau curtlast .... but Ayah Angkat aku memang orang kg Endah seorang pesara Tentera Laut .. :)

bila dah kenal family angkat masing masing ... kitorang dibawa ke rumah PakCik apa ye aku lupa ... but dia Family Angkat pada Naim dan Bobo ... untuk menjamu selera hidangan tengah hari yang telah disediakan ..... :) Makan Time ....

so selesai makan ... kitorang semua pulang ke rumah Family Angkat masing masing ... so setiap family akan ambil 2 orang anak angkat .. dan aku bersama Asyraf one of Rakan2 Ana menjadi anak angkat pada En Azman dan Pn Azizah .... ;)

around kul 3 petang .... kitorang dikehendaki berkumpul kat area umah Family Naim & Bobo ni ..... time ni aku ngan Asyraf disediakan sebuah motor untuk memudahkan perjalanan kami .... terharu plak aku dibuatnya .... so sebelum menanti semua tiba ... kitorang duk lepak lepak mengKOPIkan diri di rumah Family Naim & Bobo .... :D

so bila semua nyer dah hadir .... Pak Ngah [orang yang handle kitorang] kitorang pun menapak menuju ke Pusat Pertanian Kampong Endah ... untuk melihat tanaman yang warga Kampong Endah usahakan .....


time ni memang best ... kitorang telah dihidangkan 2 jenis tembikai .... erkkk ye ke tembikai .... aku serius lupa nama buah ni ... yang aku ingat satu tu Golden Langkawi yang berwarna kuning gold tu ... dan another one tu memang tak sure apa nama dia but macam honeydew but dalam dia warna oren apa ye nama dia :-? but yang penting ianya sedap heheheh ... kat sini pun kitorang dapat rasa anggur ....

dan paling menarik buah Ajaib amik kau :-SS serius katanya buah ni kalau ko makan dulu then makan buah yang masam akan menjadi manis ... dan Ana Raffali telah buktikan .... tapi benar atau tidak hanya Ana dan siapa yang try jer leh tau coz aku tak cuba benda ni heheheheheh :P

dah selesai duk lepak kat Pusat Tanaman ni ... kitorang menuju plak ke rumah PakCik Ramlan selaku Ketua Kampung dan Family angkat pada Abg Saddiq dan KakShariza serta Abg Azli dan sorang lagi siapa nama dia ye crew Santai [matilah lupa nama :-ss] untuk sessi lepak petang dengan aktiviti masak Eping Belinjau dan Mengayam Ketupat ... buan hanyam ketupat seperti aku duk lakukan bersama Groupies yekkkk =))

hemmm .... so aku sudah tau macam mana Emping Belinjau di proses ... wahhhh dan time ni aku tak sempat nak join belajar ngayam ketupat tapi PakNgah sempat ajar buat keris dorang gelarkan benda tu keris ... haahhaha kira boleh digantung jadikan perhiasan seperti gambar di atas ... so raya nanti kalau ada lebih daun kelapa tu akan aku buat benda ni ... and gantung kat pintu masuk umah aku ... hahahahhaha :))

selesai ajhe sessi melepak kat umah PakCik Ramlan sambil sembang ... mengTeh .... aktiviti seterusnya ialah ... menanam Pokok Kelapa .... perhhhh memang best aktiviti begini ... so bejalan kaki lagi menuju ke tempat penanaman .... suasana kat kampong Endah di waktu petang sememangnya tenang dan seronok gitu kalau jejalan evening walk or berbasikal keliling kampung .... serius .. dan ramai warga Kampong Endah one Family berbasikal bersama sama ... memang hidup sihat .... :)

kitorang disediakan 4 buah benih kelapa yang perlu ditanam .... so dibahagikan masing² sebagai wakil untuk menanam benih kelapa tersebut ..... first benih team Family Ana ... then Ana Raffali sendiri yang tanam .... then wakil dari Majalah Santai dan last one Rakan2 Ana Raffali yang tanam ....

selesai tanam kelapa .... Ana Raffali diberi peluang menaiki basikal dan bersama sama adik adik yang ada bersama basikal masing masing untuk berbasikal keliling kampung .... hehehhehe time ni aku tak buat apa lahh just nengok snap snap gambar ... wakkakakaka :P

kemudian ... selesai berbasikal ... aktiviti seterusnya ialah ... sukan Rakyat .... warga Kampong Endah telah sediakan beberapa games untuk kitoang bersama sama warga Kampong Endah yang turut serta bersama kitorang bergembira beriadah di petang hari

permainan rakyat yang kitorang main ialah ... lari dalam guni .... tarik upih .... dan bowling kampung .... bowling kampung ni paling seronok dah mencabar .... coz kitorang kena jatuhkan tin tin kosong mengunakan buah kelapa .... :-?

kitorang dibahagikan pada 4 kumpulan dan satu kumpulan 4 orang ..... team aku ialah AbangRazal, Topek dan sorang aweks Kampong Endah ..... ;)) untuk games lari dalam guni kitorang dapat no 3 hahahahha haruslahhh giler aku hampir tersungkur ok .... tapi tak lahhh tersungkur ... untuk games Tarik Upih seharusnyer kitorang Juara ... B-)

dan bowling kampung .... kitorang sampai ke peringkat suddenDeath .... tapi finally seri gak coz time suddenDeath team kitorang ngan lawan 2 2 tak dapat jatuhkan tin ... ;)) memang menyeronokan ... bila dah selesai ... kitorang pun pulang ke rumah masing masing untuk makan malam bersama Family Angkat masing masing sebelum berkumpul semula di Dewan untuk Konsert .... wow ..... \:D/

so ingin tahu apakah cerita selepas ini ... stayTuned for next entry ok .... ;)

TakSangkaYer ...:-t
.

2 ulasan:

LaYar_LaRa berkata...

yoyo o ko pgg cangkul kan...entah ye entak x tu manyangkul ;p

KeMatZ berkata...

nengok tangan lahhhh heheheheh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin