Jumaat, 3 Disember 2010

YES 2010 ....

.
baru baru ni... aku bersama 2 lagi colleague aku dihantar ke YES2010..... ohh ok... YES2010 yang aku maksudkan bukan Year End Sale ok.... dan bukan juga conference YES yang mobile internet tu yek... tapi ni Young Executives Seminar 2010.... :)


event ni 2 hari berlangsuang kat Hotel Grand Seasons Kuala Lumpur..... hahah dah lah mula mula aku confident ajhe ingat event ni kat PWTC.... nasib si Wahida double check time aku tengah drive dah kat area MidValley... rupa²nya kat Hotel dah.... :P

so for the first day.... kitorang mendengar talk about Nurturing Resilient Leaders of Tommorow.... habis dengar talk ni.... kitorang dihidangkan Coffee & Networking... ok... ini time untuk minum kopi sambil bersembang najis dengan sesia
pa saja yang anda ingin kenal.... hehehehhe :P antara soalan lazim.... dari mana... as what kat company tu... and apa company you buat... :-?

then continue masuk dewan... before dengar talk pasal Twele Attributes of Resilient Leaders - A Personal Discovery Session... pihak penganjur... adakan one games... di mana setiap peserta sudah diberi nilai harga pada tempat duduk.... dan dengan nilai yang telah di setkan.. kita kena buat group yang mempunyai 9 orang....

example... setiap orang maybe akan memiliki... Rm100, Rm50, Rm20 dan Rm1 .... so create one team ada 9 orang dengan nilai 531 hinggit (ni contoh aku lupa nilai yang depa set.. :P) so keluar memasing menjual diri... naik stage lahhh sambil promote diri... gunakan mic lahh... hahahah memang riuh ala ala Sure Heboh.... volleh...

purpose.. adalah untuk kitorang keluar mencari networking... jangan duduk in same group... ok.. tapi pada aku... pihak penganjur still gagal... untuk misi ni.. coz... apa apa pun member member akan try campur nilai tu... untuk still same in one group.... kan...:-?

pada aku if purpose nak pecahkan group... kalian sendiri ajhe set kan.. easy.. coz kalian confirm tau bilang peserta setiap company kan... ialahh tak semua company hantar 3 peserta macam company aku.... ada satu company tu hantar sampai 25 orang ok... giler.. satu team bola sepak... ngan simpanan dan pengurus bagai semua... hahahah :P

then.. aku still duk sebelah si wahida... hahaha... coz... kitorang ala ala tak dapat group... ialah dengan aku nilai rm1... ala ala tak laku gitu... choii.. si baqia jer berjaya masuk group mana ntah... coz nilai dia rm100... so duk ajhe tempat aku... tup tup cukup ajhe 9 orang... then dengarlahh talk....

kemudian... sessi makan tengah hari.... ok time ni... lauk not bad... but nasi keras.. nevermind.. free.. makan jer apa ko nak.. company dah bayar ok.. wakkaka... then kul 2 continue.... yang ni aku pilih track berlainan ngan wahida and baqia... depa pilih 7 step apa ntah... 7 step to reach 7 wonders in the world kot... :P aku plak pilih Effective Interaction Skills....

track ni.. bukan jer dapat digunakan di tempat kerja.. malah kehidupan seharian pun leh amalkan... dan kat sini aku baru tahu.... yang seorang lelaki (menurut kajian sains lah...) pekak telinga kiri dan buta mata kanan..... :-? mesti kalian tak paham kan... heheheh try lahh cari pasal ni... mungkin ada... kalau aku nak share... maybe terlalu panjang ntry ni nanti... :P.....

habis jer... track ni... sessi mengeTEH... sebelum gerak pulang... mean tamat hari pertama.... balik umah.... jalan tak jammed.... clear jer..... tapi aku balik jer... lepas maghrib aku flat... tup tup kul 3 pagi... apakah.... :))

so second day.... sama macam first day... pickup si Wahida kat tempat dia park keta dia.. depan area umah aku.. and terus gerak ke YES2010.... pada first session.... kitorang dengar talk pasal Achieving High Performance In Adversities.... time ni sempat lagi duk promote pasal KFC.... :P

lepas sessi ni... kitorang masuk ke track Working Effectively with Your Superior... yang ni kononnya macam mana kita nak bekerja dengan boss kita... hahahha... dammed... aku time tu tak tahu siapa boss aku.. so aku just imagine... boss production jer... coz HOD kitorang still tiada pengganti... choii....

dan time ni.. kitorang diajar untuk mengenali orang yang menyukai warna warna tertentu.. example if orang tu suka warna hijau... orang tu... mempunyai sikap yang diam... follower something like that lahh... ::P

then makan time.... after makan.... sambung balik.... dengar plak talk pasal Crafting Your Career Map - Practical Guide for Young Leaders.... yang ni ada 3 panel yang dijemput kira ala ala forum perdana macam tu lahhh... talk.... and ada sessi soal jawab....

one part sampai laa ni.. aku ingat.... bak kata panel ni.... "if you don't like your boss.. please make sure you working with good practices HR Department" sambil sambil tu aku duk pikir.... aku suka kerja aku... tapi... boss aku fault (boss sementara tu) and HR aku hampeh.... so how.... hahahahha :))

lepas talk tu... kitorang dengar talk See U at the TOP.... YES You Can.... yang ni tiba tiba si Wahida tanya... biasa bila aku dengar ayat see u at the top... aku blur jap... see you at the top jarang dengar... tapi kalau you wanna be on top... aku selalu dengar... tyra banks selalu cakap kat ANTM.... hahahahha rupanya... benda ni selalu depa guna time event mendaki...... hahah jumpa di puncak nanti... choii... :P

then lepas tu.. ada event sikit... then kena isi form evaluation bagai... and penyampaian sijil untuk semua peserta.... around 4.45ptg event pun habis... mengeTEH dulu... coz memang disediakan Tea Time.... lepas tu... gerak balik...

ok kali... aku terpaksa redah jammed... aku memang hangin jer.... kesian pada Wahida yang kena layan aku duk mencarut bagai pasal jammed... so terpaksa lahh aku cari jalan pintas bagai.... and sempat gak lahh aku singgah gi bayar duit kereta bagai.... then lepak dinner... kemudian balik umah masing masing.... :)

so pada aku... banyak gak yang aku belajar dari YES 2010 ni... xpecially dalam track Interaction Skill and Working with Your Superior tu.... kira berbaloi lahh... selaian diberi beg laptop... mouse pad... pen.... dan hidangan breakfast... coffee time... lunch and tea time... hahahahha :))

hope YES 2011 aku dapat mai lagi... hahahah..... itupun kalau company aku hantar aku lagi lahhh... rasanya confirm tak kan.. sure dia hantar orang lain.... :P so gitulahh citernya pasal YES 2010 ni.... insyaALLAH.. if aku tak ada apa nak ngarut... aku akan sharing benda benda yang aku belajar kat sini... so as usual stayTuned.... for next entry ok ;)

kalian leh usha kat FB YES 2010 if kalian nak .... clik jer kat FaceBookYES2010 .... :)

TakSangkaYer...:-t
.

4 ulasan:

sukahati berkata...

ooo...yg duit2 tuh penah main gak time team building...best2

sila buat entry ntuk personaliti org melalui warna tuh yer. terima kasih

KeMatZ berkata...

insyaALLAH... kalau dah tak ada idea nak meroyan apa.... :P

LaYar_LaRa berkata...

en kematz, gud follower kaler putih da...bkn ijau....

KeMatZ berkata...

heheheh silap.. patut aku tepek listener.... heheheheh :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin