Khamis, 10 Disember 2009

Menonton Teater Natrah.....

.
Teater Natrah yang berlangsung di Istana Budaya baru baru ini... membuatkan aku tertarik untuk pergi melihatnya.... dengan planning bersama si CikSukaHati untuk pergi bersama telah dilakukan sebulan lebih awal....:P


apa sebenarnya cerita NATRAH ini... siapakah beliau... actually aku ni bukanlah seorang pakar sejarah yang tahu mengenai cerita ini... sedangkan kewujudan cerita ini pun aku tahu secara tidak langsung ketika aku belajar subjek Documenting Oral Tradition di UiTM...

tapi ketika itu aku tidak membuat tugasan ini.. aku buat tugasan lain... tapi sumber rujukan senior katakan.... so aku terjumpa asignment temubual dengan seorang polis yang berada ketika berlakunya peristiwa ini...


jadi bila dengar ada teater ini membuatkan aku ingin tahu apa sebenarnya cerita di sebalik kejadian tersebut... jadi ahad lepas aku pun gi menonton.....


so selepas menonton apa yang boleh aku katakan....

pementasan bermula.... dengan memberi sedikit informasi mengenai peristiwa tersebut.... tetapi.... oleh kerana penukaran slide yang terlalu cepat membuatkan kamu tertinggal apa yang harus di baca... dan kesudahannya.... abaikan tak payah baca... balik google cari sejarah cerita ni... so better tak yah tunjuk... choiii..:P

pementasan monolog lakonan Sofea Janes untuk watak Natrah di umur 70tahun.... membuatkan semua focus mendengar apa yang disampaikan... mengenai segala yang dipendam.... ye ke... sebab ada time aku pun missed.... hahahah :)

ada sedikit gangguan teknikal untuk mic Natrah ketika kecil... di mana suara pelakon lupa plak nama adik kecik ni... tak berapa nak dengar jika dibandingkan dengan suara kawan kawan sebayanyer... maybe issue teknikal lahh katakan...

pada aku... tak banyak cacat celanya... pementasan ni... kalau ada pun if kalau kita terlalu details lahh orang kata... contoh pasal reka bentuk rumah dan bangunan bagai... wakakkaka so ni boleh abaikan... aku jer over...:))

dari segi lakonan... pada aku.. semua berjaya membawa watak masing masing dengan begitu baik... terutama tonggak utama seperti... Umi Aida dan Samantha Schubert.... yang bagi aku lagi menghidupkan cerita ini... kerana meraka yang berebut hak penjagaan si NATRAH...

tapi tidak dinafikan... lakonan mantap Maya Karin dan Remy Ishak pun boleh dibanggakan... kira bagi aku... semua barisan pelakon kira berjaya membawa watak mereka sebaik baiknya lahh termasuklahh... yang menjadi rakyat jelata.... syabas....:)

dari segi lagu.... aku suka lagu lagu yang dikumandangkan.... rasanya ada tak jual dalam cd.... kalau ada mesti aku akan angkat satu.... hehehhe.... :P

prop plak... sememangnya terbaik... terutama prop patung Virgin Mary dan set gereja pada babak terakhir. cukup berani....:)


bila pementasan berakhir... time untuk dapatkan autograph pada penonton yang nak dapatkan autograph.... dan aku seperti biasalahh just snap snap gambar.... benda yang kelakar time ni... aku ngan another member blogger... LanDaniel.... dari tengah.... tak sedar punya syok snap snap.. tau tau dah sampai first row... volehh.. :-?

bila aku dah habis snap snap gambar.... aku ngan CikSukaHati pun duk berlegar duk lihat artiket artikel mengenai pementasan ini di area lobi... bila dah bosan.. kitorang pun balik.... :P

so gitulahh... pada akulahh.. kira pementasan ni aku puas hatilahh... pada mereka yang berminat aku rasa masih lagi sempat ke IB... coz dengar cerita pementasan ni kan di lanjutkan.... apa apa pun bravo pada Kak ERMA FATIMA atas kejayaan beliau mementaskan Teater NATRAH.....;)

so... stayTuned for next entry dari aku yek...

TakSangkaYer..:-t
.

2 ulasan:

M berkata...

ada member ajak pergi tgk, tp bz, xdpt nk join..kan story natrah ni jd kecoh beberapa tahun lalu, aku pn ada gk follow up yg real storynya..
based on ulasan ko ni wat aku rs rugi plak x g tgk, rs2 ada lg x pasni?..aih~~


http://www.perniagaaninternet.ws/r/asyrafmsi

KeMatZ berkata...

hemmm... kalau maksud ko tayangan musim kedua... aku tak sure lahh ada ke tak.... tapi rasanyan untuk 2 hari lagi ni ada kot... hheheh :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin