Ahad, 4 Mei 2008

Cuti Cuti Malaysia .... Sabah.... Final

.
Ya continue... last thread untuk topic cuti cuti ni... hemmm last day seperti dalam planning dah set nak gi Ranau... so janji kul 7pagi kat lobby apartment... tapi normallah kan... heheheh 7.30 gak baru kitorang gerak... settle check out apa semua tu... so kali ni uncle bawa anak dia... student lagi... ala ala macam nak bagi instruction and guide kat kitorang nanti...


so gerak lahh ke Ranau..... First place dituju lahhh Pekan Nabalu... kat sini ada gerai jual sourvineer and ada tempat untuk kitorang lehh snap gambar ngan melihat keindahan Gunung Kinabalu.. yang gah dan menjadi simbol kebanggaan orang orang Sabah... malah menjadi simbol kebanggaan Malaysia di mana merupakan Gunung Tertinggi kat Asia Tenggara....


settle snap gambar.... kitorang duk ronda ronda kat Gerai Pekan Nabulu yang menjual pelbagai sourvineer... kat sini ada yang lebih murah dari Pasar Philipines... dan ada yang mahal... heheheh.... hemmm then continue gerak.. Uncle kata singgah bandar Ranau makan tengah hari... hehehhee... settle makan... continue gerak ke HotSpring....


sampai ajhe... kat hotspring area.. beli ticket untuk masuk ke kawasan situ... hehehehe then gi usha usha.. ramai orang mandi kat situ.. ngan air panas bagai... heheheheh then aku gi lahh rasa air panas maksud aku kat punca air dia... memang panas beb... ini kalau mandi lehh masak telur masing masing... wakakkaka... opss... heheheh....


then continue gerak ke Canopy Walkway... beli ticket lagi.. kali ni siapa bawa camera kena charge lebih... Rm5 ok.... dammit... ada ada ajhe dorang ni nak buat duit... hehehheheh.... then dah lahh kena mendaki bagai... wehh dengan pakaian yang tak sesuai untuk mendaki naik juga... hemmmmm tak tau lahh berapa jauh aku berjalan.. rasanya ada kot 1km... ngan naik turun bukit... dammit... mandi peluh aku time tu...

jalan kat canopy ala ala jambatan gantung ni best.. hehehehhe memang cantik pemandangan kat situ.. lehh nampak hutan yang masih... virgin orang kata... hemmm memang lawa lahh tak tau nak cakap apa lagi.. heheheheh... dalam keadaan tinggi tu melihat pemandangan... hemmm SUPERB.....


so dah jalan semula dan turun balik... relax kejap... si alyn and ika sempat rendam kaki kat kolam air panas... aku plak malas nak buka kasut bagai... eheheh so just lepak... main snap snap gambar... hehehe.... then jalan jalan nengok kedai sourvineer... but tak ada satu sourvineer melambangkan HotSpring tu... yang ada Sepiluk... apa kes.. Sepilok kat Sandakan beb....

then uncle tanya nak gi nengok Bunga Reflesia tak.... kitorang on aje... and uncle kata kena charge rm10.... aku tak kisah... alang alang melancong kan.. redah jerr.... aku ingat kat mana lahh tempat uncle nak bawa ni...rupanya kat ladang siapa ntah... ehehehe then isi nama... bayar.. then follow masuk dalam hutan...

time perjalanan tu.. anak uncle ada bagi sejenis pokok.. asal tigerbumb... bila ko bau akar dia memang ada bau minya tigerbumb (tul ke aku spell....whatevaa...) tu... hehehehhe... then sampai kat tempat bunga Reflesia tu... nah first time aku nengok live... selama ni nengok kat tv and internet ajhe...


duk snap gambar.... bagai... then kitorang gerak keluar balik... and kat situ owner tu ada juga bagi penjelasan pasal bunga ni di mana ianya hanya hidup 5 hari ajhe lepas dia kembang... tapi nak tunggu dia kembang.. makan masa dalam 5 hingga 9 bulan... bolehh... hehehhehehe.....

then lepas dari situ... uncle drive menuju ke National Park Kinabalu... kat situ kitorang tak tau nak buat apa... just nengok slide show gambar yang disediakan pasal gunung Kinabalu... dan kat situ pun tak ada sourvineer pasal National Park... tu.. just sourvineer SABAH ajhe... terlalu general... hemmm.... so aku pun tak beli apa apa lahh....


so kitorang snap snap gambar... poss ala ala model kat situ... heheheh tak semua gambar aku tepek kat sini ok... hehehehe... then finally kitorang gerak pulang ke KK...around kul 4 petang macam tu kitorang gerak... so uncle tanya nak drop kat mana... memandangkan perjalanan around 1 hour.. so sampai KK around kul 5... so aku just cakap ngan uncle terus ke AirPort lahh uncle.. Terminal 2....


so uncle pun send kitorang kat airport... kat atas ni ada gambar Uncle Liew... dan Anak perempuan dia ... LiewPeiNee.... (tak sure ejaan dia ok.. but sound like that lahh)..... thanx uncle for the service.... and drive weols round at KK.... walaupun berbayar... but must say thanx gak kan.. good services... and information.....

so kat airport plak... weols nak lap badan and salin baju... ye lahh peluh bagai... but... kat Terminal 2 ni lehh plak tak ada tempat nak mandi... hemmm.. setahu aku biasanya Airport ada tempat mandi... hemmm ntah lahh... so Ika and Alyn call za... and dorang gi ke rumah uncle Za... mandi kat sana...

kitorang lelaki ni.. just lap badan... and salin baju kat surau ajhe.. nasib baik tak ada orang.. heheheh... so settle semua... za ajak lepak gak ke Sutera Harbour nye medan selera... betul ke Za... hehehe but kat situ bagi nak mention tempat tu... ada Tugu Peringatan Double Six.... hemmm kata Za... tempat tu... merupakan tempat terhempasnya pesawat yang membawa beberapa menteri Sabah... pada tahun bila ntah.. hehehe.. aku pun kurang pasti...


so makan lahhh malam tu kat situ... wow... ada satu masakan baba nyonya... dia sedap.. apa dia ye nama dia... tak ingat tapi sedap.. heheheheh...... malam tu kira mommy Za.... belanja... lahh thanx ye Auntie..... hehehehe... so nengok jam dah nak kat kul 7.30... so kitorang kena gerak dah....

then singgah jap rumah uncle Za... ambil barang... then Uncle Za...send kitorang kat airport.... so kitorang pun checking barang kitorang semua.... hemmm ada satu citer.. aku ingat aku ke SABAH try lahh nak elak jumpa budak FC... tak sangka time checking barang tu jumpa.. One Of FC nye member... hemmmm kantoi ok.... heheheh

so pesawat kitorang dari KK around kul 9.15malam Flight No AK 5121... so penerbangan kitorang 15 minit awal sampai di LCCT Kuala Lumpur.... tapi bukan aku nak cakap lahh... memang cepat pun penerbangan ni... ngan naik ajhe.. tup tup dah gerak... tapi sampai awal pun apa guna nye kalau tunggu barang kitorang punya lama... apakah...

so di LCCT kawan Aleng si Azim.. ambil kitorang.. Mally member rumah dia ambil... Ika plak tumpang si Alyn yang member si Alyn ambil.... (member ke...) so aku sampai rumah around kul 2 macam tu.. terus flat.... hemmm dan aku rasa keletihan dia tu still sampai skrang ni... ngan demam.. selesema pun ada... dammit... rasa malas plak nak gi kerja... hemmm... gitu lahh citer vacation di SABAH....


so... thanx to ATIKAH... ALYN... ALENG... AND ADAM...(wah nak lengkapkan semua start with A) tak ada maknanya.. spend time and join vacation.... hehehehhe... thanx tu ATIKAH... yang handle... penginapan... ticket penerbangan and everything... kata Secretary.. memang hebat.. ini minah... esok ada planning ko handle lagi ye...

hehhehe so korang next vacation mana plak.... BALI.... JAKARTA.... GOLD COAST... (ada hati nak gi GoldCoast..... GoldCoast Sepang lehh lahhh ehehheheh).... so apa apa nanti roger ok... heheheh if aku berduit... aku join... wakakkakaka.....

Bye.... Layanz...

TakSangkaYe....
.

4 ulasan:

13may berkata...

perghhh!!!

layan layan :D

sephianyaAndika berkata...

tiger balm kot..

sukahati berkata...

smpi 3 entry...dah la pegi tak hajak! Menyampah!! huh

KeMatZ berkata...

13may.... thanx sebab sudi singgah and comment entry aku....

sephia.... heheheh ye kot tiger balm.....

sue.... hemmm bukan aku ada ajak ke... ialahh 3 hari beb... karang satu entry panjang berjela plak....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin