Jumaat, 11 Januari 2008

Seharian Di Cuti Umum Awal Muharram....

.
Hari ni merupakan cuti umum.. sempena menyambut Maal Hijrah atau Awal Muharram. hemmm so apa aku buat di hari cuti ini. Kalau ikut planning aku memang nak tido ajhe kat rumah but tiba tiba semalam team meranti court ajak melepak.

So planning lah malam tadi. finally decide nak ke Kuala Selangor. Apa yang ada. Hemmm Bukit Malawati. Hemm nak nengok rumah api. Kira itu ajhe kot yang menarik kat Kuala Selangor. So pergi lah... Seperti biasa aku kena pick up budak budak ni kat mentari court.

Planning kul 9 pagi. Normallah 9 pagi mean 9.30pagi pada aku. Sampai sana Shah kata adib tak mai lagi. So sementara tunggu Adib aku nengok kereta aku kotor bangat. So gi hantar car wash dulu depan mentari. Settle cuci kereta. Adib still tak sampai. So naik atas.

Around 1020 Adib call Shah. Dia dah kat bawah. Kitorang pun gerak. Kali ni just berempat. Aku, Shah, Wahab and Adib sahaja. Diva Beyonce tak join coz dia dah ada program. Try ajak Kudut dia pun tak nak coz dia kata nak teman adik Shah kat umah. hehehehhe.. So kitorang gerak ajhe. Tempat di tuju Bukit Malawati.

Kitorang sampai around kul 12 tengah hari. Lama gak perjalanan ke sana. Ikut dari Sungai Buluh. Sampai oleh kerana semua belum sarapan. So cari kedai makan dulu. Lepas tu jumpa satu kedai. Betul betul conner lot. Bawah kaki bukit Malawati tu. Tepi Masjid.

[Pintu Masuk Ke Bukit Malawati]

Hemmm so ambil makanan tiba tiba nengok Wahab and Shah ambil ayam bakar dia. Aku ngan Adib tak leh tahan. Ambil gak. Perhh ayam bakar dia memang best. Sedap sioot.. tak tau kenapa. hemm tapi memang best. Aku suggest korang gi sana. kalau nak makan kat situ. kedai dia senang ajhe.. tepi sekali dekat ngan Masjid Jamek.

So after makan. Kitorang gerak. naik ke atas. Naik atas kitorang naik itu keretapi dia. Apa nama dia ye TREM. Bayar sorang 2 ringgit. Kat atas lepak. Snap snap picture. Ambil gambar rumah api.

[Style Berlatarbelakangkan Rumah Api]

[Apa yang Barang Pamerannya.... ????]

Masuk muzium walaupun tak dibenarkan snap pic. Aku still snap gak. heheheh nakal lah katakan. Sayang nye muzium dia ni tak ada jual apa apa cenderahati. So tak dapat beli apa apa buat kenangan.

[Slumber bergambar dalam Muzium]

[Aku Dah Kenapa...???]

Then jalan kaki ke bawah. Pusing. Jumpa Batu Hampar betul ke ejaan aku ni. kira batu ni tempat buat pedang. Ye ke. Dan dan ajhe aku. lepas tu jalan jalan.
[Dengan Meriam Ntah nak Serang Siapa..]

[Batu Hampar Katanya]

[Berempat di Batu Hampar]

[Dan Dan Ajhe Aku Ni....]

Kitorang nampak satu bangunan yang agak tak terjaga. Agak ngeri nak masuk. Tapi masuk gak. So nengok nengok rupanya bekas restoran. Sayang patut dim
ajukan tempat tu tapi tak tau kenapa dorang tak majukan.

[Jom Kita Cari Entiti....]

[Hemmm.... Entiti tak dijumpai...]

Lepas tu jalan lagi. Sampai kat Makan Diraja. Aku tak sempat nak snap picture banyak sangat. Ada satu meriam bersalut kain kuning tak tau kenapa. Aku tak sempat nak snap coz TREM dah sampai dan budak budak ni dah sibuk nak naik. So naik dan turun balik. Pusing satu pekan kecik tu naik trem.
[Batu Apa ni... Batu Belah Kot]

Trem tu bawa ke Taman Alam. Tak ada apa apa pun. Macam tempat Port Baiekk Ajhe. hehehhhh... so sampai ajhe kat tempat perhentian Trem kitorang turun. Before nak gerak balik. Minum dulu kat bawah tu. ada gerai. Pekena laici dan goreng pisang. Masalah nye kitorang makan goreng pisang tu agak ketakutan coz ada seekor monyet yang suka mai curi makanan. Nasib baik tauke gerai tu halau. Kira monyet ni takut ngan tauke gerai tu. Perhhh horror tu.

[Ke Taman Alam]

Then gerak pusing jap kat pekan area situ. Then balik. Balik lalu Kapar Klang. Hemmm sajhe ajhe. Then sampai kat area Meru. Satu benda yang membuatkan kitorang kagum dan tergelak tapi memang best cuma kitorang tak sempat nak snap pic ajhe. Kes sorang budak bawa basikal.

Dari jauh kitorang nampak dia bawa basikal tu dan bawa ala ala willy lah or pickup. Then tegur lama gak budak tu willy. Sekali bila aku take over ajhe. Baru perasan
rupanya tayar depan memang tak ada. Perhhh dasyat giler.... Memang kagum kitorang dibuatnya... hehehehehe......

So dah lalu Meru. Lalu kat area tempat Altatuna kena bom. Ingat nak masuk. Tapi ada pulak budak budak PKLN
tengah berbaris jungle tracking kat situ. Giler tak risau kena rasuk ke. Then gerak ke UiTM Puncak Perdana. Hemmm banyak perubahan. Lama dah aku tak lalu.

Lepas tu ke Shah Alam. Tampa tujuan finally ke Bukit Cerakah tapi masalah nye dah tutup. Hemmm hampeh sungguh. Then melepak kat Kedai Kopi. Minum sambil layan kentag goreng. Lepas tu. tak tau nak buat apa coz plan dinner nak makan kat Big Plate.

[At Kedai Kopi Shah Alam]

So buang Masa kat Tesco. Saje jalan jalan. Around 8 gerak ker Subang. Ke Big Plate. Sampai order menu masing masing. Aku ngan Ayam Shah Alam, Adib order Lamb Banting, Wahan ngan Mix Grilled dia and si Shah order Chicken Kebabi... ehhh salah Chicken Kebab.... heheheheh...

[Menu Yang Kitorang Order at BigPlate]

[At Big Plate Subang]

Then makan time... Perhh.... kekenyangan melanda masing masing. Dah settle semua. Balik lah. Aku hantar dorang ke Sunway. Then aku malas nak naik. So aku pun terus balik rumah. Transfer gambar bagai. And duk edit sikit and buat blog. So gitu lah citer cuti ku hari ni...

Layanz.....
.

6 ulasan:

sukahati berkata...

huh...tak hajak :p

hazifah berkata...

xder la tmpat len kalo ko mkn2.Sure Big Plate.Biler mau banje kami kat situ?

p/s: "kami" itu merujuk pd aku,sue ngan Nani.Ahahaha

ADiB berkata...

zam... mananya gambor m***** yang macam muke beckham tu?? post la kat sini weii... buat comparison

Adam-ArJuna berkata...

aiyo..rambut baru seyh...

azam bru sgt kan...

azam awal muharam ke bang..??

KeMatZ berkata...

hemmmm....

pada sue : ko kan busy... mengalahkan perdana menteri... kerja sampai pitam...

pada pza : bigplate memang tempat kitorang kalau lapar giler... belanja korang... hemm.... korang lah belanja aku....

adib : nak ke dib... nanti au cari pic beckham.... wakakakakakka

KeMatZ berkata...

mana ada azam apa apa pun... nama aku pun dah muazam.... hehehehhehe ala potong rambut coz aku dah rimas rambut panjang... lagi pun time tu stress... so potong pendek lega sikit... ringan kepala aku... heheheh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin