Khamis, 9 Jun 2011

xpdc Taman Negara Kuala Tahan

.
so kembali memblogkan diri ... as planning yang telah di set oleh kitorang ... on sundaynyer kitorang decide nak ke Taman Negara Kuala Tahan ... perhh ni adalahh first time dalam hidup aku gi jejakan kaki ke Taman Negara ... tapi actually bukan aku jer .. kitorang semua ... so memang excited lahh memasing ;))

pagi pagi lagi si Fitri aka Kerengger Serati dah membebel mengejutkan kitorang semua ... wakakkakak kelakar plak bila diingatkan kembali ... dah macam mak mak aku nengok dia cuba kejutkan kitorang semua ... hahaha matilahh aku kalau dia baca entryku ini ... confirm kena lenyek dengan CikWun [
ku tahu dia sudah tahu ini zone]

so time on the way ... tu ntah mana pun tempat kelihatan agak menarik untuk berhenti ke tepi and duk snap snap gambar vollehh ....


dah snap snap gambar ... kitorang meneruskan perjalanan ke Taman Negara ... akhirnya selamat gak kitorang sampai ialahh sepanjang perjalanan kena berhati hati ok kerana di sepanjang perjalanan ke Taman Negara memang banyak Wahida keluar Masuk ... opsss Lori Balak Keluar Masuk ... hahahha ini kalau si Wahida baca mau dia hempap ngan kayu balak dia ... giler berat kalau tak caya ... cuba nengok mana lepas dia melompat ... larrrikkkkkkkkk :P

sampai jer ... terus menuju ke jeti ... cari boat and deal harga ... then finally gi daftar kat kaunter pendaftaran ... selesai mendaftar ... kitorang di bawa ke kawasan canopy ... time ni memang seronok lahh duk naik boat ... serius aku dah lama tak naik boat ...

tiba tiba teringat zaman zaman kecik kalau nak balik kampung kat Kampung Rancangan di Sandakan Sabah ... kena naik dari Beluran gitu ... tapi memang syok and scary coz dulu banyak gak kayu balak hanyut .... erkkkkk silap haribulan ada yang terbalik :-SS


sampai area Canopy Walk ... terus menuju ke kawasan Canopy tersebut .. amik kau kena mendaki bagai ... nasib dah ada track ... tapi berpeluh juga lahh ... nasib lahh aku pakai sluar pendek ... kalau jeans tadi mau tak berapa selesa ... ni pun coz kononnya risau duk ada pacat ... tapi apa da hal ... pacat jer kot ... bukan lintah erkkk [ fobia pada lintah ok ... coz time kecik dulu penah kena dek lintah time kat kampung ]

so time tu memang ramai yang tunggu turn untuk menikmati Canopy Walk ni ... bila dah sampai turn ... kitorang pun mula lahh menaiki Canopy tu and menikmati keindahan hijau hutan simpan di situ .... hehehehe tiba tiba teringat Canopy Walk kat HotSpring Kinabalu ... rasanya sana lagi tinggi if compare kat sini ... ke sana panjang sini tinggi aku tak sure ... coz malas nak google ... tapi track or lantai canopy dia ni agak luas sikit mean 2 kaki leh muat ... compare ngan yang sabah nyer ... :P

bila selesai finally kitorang pun kembali ke boat yag membawa kitorang ke Canopy Walk tu ... rupanya dia tunggu kitorang ... ialah setelah dibayar untuk ke Canopy Walk itu dengan bayara rm70 satu boat ... time tu kitorang sajhe jer tanya tanya kot kot ada pakage nak ke mana mana ke ... bawa pusing pusing sungai ke ...

luckily tekong bot ni kata boleh jer nak pusing pusing sungai and dia bawa kitorang ke area Jeram katanya ... janji kasi up itu price lahh ... so deal deal ... rm150 untuk overall ... so bila dipikirkan bukan selalu ... kitorang setuju ... so tekong bot ni pun bawalahh kitorang menikmati keindahan Taman Negara Kuala Tahan ni ... and menuju ke area Jeram ... yang katanya leh mandi manda ... :P

memang bijak lahh kan ... tak plan nak mandi manda ... masing masing mana ada bawa baju or sluar xtra ... hahahaha ... tapi apa ada hal ... simpan semua wallet dalam bag ... semua bedebushhhh berendam kat sungai tersebut ... kira memang feel lahh berendam dalam sungai tersebut ... walaupun airnya tak da lah sesejuk air terjun mana mana kan ... tapi still dapat relax dan hilangkan kepenatan masing masing ... gitttuuuuuu :D

so bila selesai ... semua dah puas mandi ... kitorang basah basah ni ... terus pulang ke Jeti semula ... then lepak sebentar ... and beli lahh apa paa yang patut untuk survineer sikit ... then finally decide pulang semula ke rumah si Fitri ... ;)

sampai umah si Fitri ... pekena makan tengah hari walaupun time tu rasanya dah kul 5++ petang kot ... then relax relax jap .. coz itu malam juga kitorang mau kembali pulang ke lembah klang ...

so gitulah berakhirnya xpdc kitorang ke Taman Negara Kuala Tahan ... kat sini aku nak wish thanx pada si Fitri a.k.a Kerengger Serati and family kerana sudi bawa kitorang jejelan pusing pusing area ko ... walaupun ko tetap sengal kat tempat sendiri pun leh sesat ... hahahah memang hampeh ... thanx sebab sudi sediakan tempat tinggal dan makan minum kitorang sepanjang 2 hari ini ... xpecially Nasi Goreng Ikan Bilis ko yang pedas tu ... memang MALATOPPPP ;)

so gitulahh malam tu ... around kul 9 malam kitorang bertolak pulang semula ke lembah klang ... amik kau jammed kat tol bentong ... and finally kitorang sampai kat Kota Kemuning around 1.30 pagi ....

gitulahh kekdahnyer yek ... apa apa pun nanti kita plan lagi mau melancong ke mana mana yek ... tapi tak pasti where next the location ... so as usual stayTuned for next entry dari aku ok ... ;)

TakSangkaYer .. :-t
.

1 ulasan:

LaYar_LaRa berkata...

shialllll...apa pun xbolehh...;p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin