Selasa, 25 Januari 2011

"TAGAL" Sg Moroli & Kg Cenderamata

.
continue ..... as mention kat previous entry ... kitorang duk lepak satu malam kat Ranau ... so paginya .... bersiap and cari tempat untuk breakfast .... bila dah jumpa lepak breakfast ..... heheheheh di sini ada satu keunikan berlaku .... hahahhaha :P

kitorang tak sure why and apa actually nak sebut ... coz this time kali ke 3 kitorang kena kat Negeri Bawah Bayu ni .... masalah order .... bila mintak Ais Kosong .... if di semenanjung ofcoz akan dapat air masak bersama ais batu kan .... but if di sana kitorang dapat Ais batu jer .... ;)) so after this kitorang set no more mintak ais kosong ... :P

so bila dah selesai breakfast .... teruskan perjalanan .... and misi kami finally tercapai iaitu .... duk singgah di TAGAL Sg Moroli ..... :)


hemmm... apa yang bestnyer tempat ni sampai berianyer kitorang nak mai ..... xpecially aku lahhh... sanggup fikir other alternative untuk makesure aku akan mai gak ke sg Moroli ni .... hehehhehe ;)

oklahhh actually kat sini kitorang nyer aktiviti ialah .... Fish Spa ... amik ko ... if kat semenanjung tu ..... korang berFish Spa normally kat mall mall kan ... but di sini yang bestnyer di sungai ok ..... dan yang best nyer di sini ko leh duk rendam satu badan gitu .....

oh and another yang bestnyer ... ialah size ikan dia ... amik ko ... bukan seperti ikan ikan di semenanjung yang ala ala besar ibu jari .... tapi di sini .... ibu jari pun ikan kat sini lehhh ngap ..... erkkk sebesar betisku gitu ... imagine lah yek ... bertapa seronoknyer if ikan itu menggomol seluruh tubuh anda ..... HEAVEN ...... :Pdan aku .... tak lepaskan peluang .... bukan just rendam kaki .... malah aku siap baring satu badan ok ...... dah memang plan nak buat benda tu ...... bukan senang ok .... dah lah nak mai ke sini pun kena naik belon .... and dari awal ada ajhe halangan nyer ... but finally sampai apa lagi ..... biarkan ikan ikan ini menggomol diri ini .... hahahahah =))

dah puas digomol ... hahah ayat tak bleh blah ... lagi pun bukan leh lama pun ... dorang ada had kan masa untuk one group .... hehehehehhe so kitorang pun kebali naik ... aku plak bersihkan badan bila everything done ... time for snap snap picca ....


kebetulan kat area situ ada jambatan gantung ... so kitorang pun duk posse posse kat situ .... hahahha niat nak berpossing kat jambatan tamparuli tapi tak sempat hahahahha dan dan jer aku ..... bila dah selesai ... kitorang pun meneruskan perjalanan ke Kampung Cenderamata ......

for the info Kampung Cenderamata ni lahh terletak umah abah aku yang di Sandakan .... and di sini lahh perkampungan kitorang sebelah abah aku ..... ialahh if tak singgah apa plak kata pakcik makcik kitorang kan ... xpecially for my brother yang rasanya dah lebih dari 10 tahun tak balik .... haruslahh nak jumpa pakcik kesayangan dia .... :P


bila sampai di rumah abah aku tu ..... mula mula aku begitu kagum coz bila lihat phone aku .... perhhh ada line lahhh .... tapi aku kembali hampa bila masuk rumah .... terus no coverage ..... choiii sangat ..... :(

duk relax relax ... and belah petang aktiviti tak ada sangat .... si kyra duk follow nenek dia cari jambu air .... boleh .... hehehehhehe dah lama gak kitorang tak makan jambu air yang dipetik terus dari pokok ..... dulu time skolah rendah umah dulu pokok ni memang banyak ... sampai tak termakan kalau dah berbuah .... kini .... hemmmmm memang kalau teringin just beli jer lahhhh :P

then tiba tiba abah aku ajak aku ngan abang aku gi turun ke kebun sawit .... erkkkk so nak tak nak ... turun jer lahhh .... katanya nak tunjuk kawasan kebun kitorang .... esok esok senang kitorang tau mana satu kawasan abah aku ......


amik ko .... dengan berlecak ..... habis lahhh kaylumpur kitorang nyer kaki celana .... apa nak buat ... baru lepas banjir kan ..... hahahahha ..... but bila aku lalu kat kawasan tu .... teringat beberapa tempat .... dulunyer ada kedai pakcik aku ... kini tiada lagi .... laluan nak ke sungai untuk cuci kereta ... skrang dah penuh ngan lalang .... so nak ke sungai pun sukar .....

banyak lahh memori ..... ko akau remind hanya pada pokok pokok besar jer .... but paling best ... aku masih ingat lagi kat mana tempat aku digigit lintah ... hahahha ..... tu lahh dulu waktu kecik nakal benor asyik nak maik kat lumpur jer ... finally amik kau .... padan muka ......

dah puas arah bawah rumah ....... kitorang ke seberang jalan plak .... tup tup hari dah gelap .... and finally balik rumah ... and berehat ....... malam tu merupakan malam terakhir kitorang kat Negeri Bawah Bayu .... esoknyer kitorang akan ke bandar Sandakan .... so nak tau what story pada last day kitorang di Negeri bawah bayu ..... stayTuned... ;)

TakSangkaYer .... :-t
.

2 ulasan:

LaYar_LaRa berkata...

tgh meng'imagine' ikan sdg mengomol sluruh diri kau.... errmmmm...;;)

KeMatZ berkata...

ko jangan nak imagine lebih lebih ye ... bahaya .... hahahahha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin