Khamis, 5 Januari 2012

Siri Jejalan 2012 - Perak Darul Ridzuan [Bandar Ipoh - Pulau Pangkor - Taiping]

.
kembali memblogkan diri ... sambung citer pasak siri jejalan 2012 aku di negeri Perak Darul Ridzuan ... so pada paginya tu bangun tido ajhe ... kitorang dah bersiap siap kononnya nak gerak ke Pangkor ... wow ... :D

tapi abang aku ajak lepak breakfast dulu ... so dia ajak lepak layan Loken kat bandar Ipoh dulu ... benda ni macam biasa dah bila aku mai ipoh memang kitorang akan gi usha usha barang kat situ hahahha belinya tak juga ... ada time nak beli ... tapi rasa macam nanti dululahh hahahha ntah apa apa kan ... :P


actually Loken or MemoryLane kat Ipoh ni ... ala ala pasar pagi di Shah Alam yang selalu berlangsung every Sunday Morning ... cuma aku jer lahh yang jarang ke sana ... mana taknya bangun pun dah kul berapa ... dan rasanya NasiLemakCikgu lebih memanggil manggil dari layan Pasar Pagi ShahAlam tu ... hahahah :D

so selesai jer jejalan ... kitorang lepak breakfast ... sambil breakfast aku duk tanya jalan nak ke Pangkor ... well travel guna concept Redah Jerr and berpandukan Papan Tanda yang pihak majlis sediakan ... tanpa GPS bagai .. hahaha so bila sudah ready kitorang gerakkk ... :P

around kul 1++ petang gak kitorang sampai kat Marina Island Jetty Complex ... pada mulanya aku rasa ehhh betul ker naik dari sini ... last time aku gi Pangkor time zaman belajar dulu ... naik dari jetty lain ... so maybe pada aku dorang dah upgrade dan yang sana maybe dah tutup [ pada firasat awal aku lahhh :) ]

so beli tiket bagai ... then kena daftar as member ... tapi just sorang jer ... jadi ahli marina apa ntah selama setahun ... so si khai daftar as member ... dia memang suka kumpul card membership ni so if korang ada nak jual any previllage card ker apa haaa gi cari dia ... confirmed

finnaly sampai gak kitorang selepas menaikki ferry dari Jetty Marina then gerak tak sampai 20 minit kot ... dah sampai kat Pangkor Island .. dammed serius tak sangka ... apakah giler planning kitorang ni tup tup gi Pangkor Island ni ... hahhaha

so sampai lepak lepak kedai makan jap ... layan lunch ... wow dah banyak perubahan ... tak macam dulu ... kini dah maju banyak pembangunan kot ... so sambil sambil tu duk usha motorsikal sewa ... biasalah time cuti umum kan ... memang nak tunggu motor agak lama ... but finally dapat gak ... :D

wallawehhh ... dapat Kriss ngan Scotter ... so aku bawa scooter tu ... hahahahd dah macam apa dahhh tapi memang seronoklahh pandu scooter round Island ... time round island teringat kisah time ngan geng geng Resident17 ... apakahh giler kitorang dengan bag pakaian bagai jalan kaki round separuh Island ... amikk ko ... memang giler ... but kenangan tu .... serius tak leh lupa ... :-SS

bila dah sampai Pangkor Island ... bohong tak singgah sinikan ... so borong sakan lahhh apalagi ... dan dan jer aku dukk memborong ... aku pun tak tau apa aku grab ... aku main ambik jer ... hahahah layankan jerr .... :)

selesai memborong product pangkor .... kitorang meneruskan teroka pangkor island ni ... then singgah kat Galeri Pangkor ... ok ni bagi aku new things lahhh last time aku mai memang tak ada lagi kot ... so nengok lahh apa yang ada ... dah macam mini muzium pun ada gak ... ok lahhh kan ...

so after that ... kitorang sampai dah semula kat area jetty ... so finally decide menuju ke kota belanda ... but dalam perjalanan ke kota belanda tu pekara yang tak berapa nak best telah melanda kitorang ... actually melanda aku lahh hahahah choii :P

scooter yang aku naik ... boleh plak tak function ... enjin hidup tapi tak lehh gerak ... ni mesti getah dia tanggal or something macam tali minyak dia putus ... so apa lagi kena call brother yang kasi sewa scooter tu lahhh ...

lepak finally dapat replacement scooter tu ... but motor tu lagilahh hazab ok ... motor SS if tak silap aku ... ini ada yang aku ke laut kalau tak control betul betul ... hahahahha serius dowhhh silap aku tak terpikir nak snap gambar motor tu ... nampak sangat hazab ok hahahahha :D

dapat motor lain ... terus menuju ke kota belanda ... sampai sana bermula lahhh possing possing hahahahha ;)

lepas layan kota belanda ... gi jenguk batu bersurat jap ... aku pun pelik kenapa batu bersurat tu tak dijaga ... if tak silap aku last time ada papan cerita pasal batu bersurat tu ... ke apek van yang bawa kitorang yang ceritakan pasal batu bersurat tu ... serius aku dah lupa dowhh ... :|

tapi tu lahh kan ... patut dorang jaga if ada pelancong yang mai nak tau apa kejadian dia kan ... so senang pelancong tu nak paham ... tak kisah pelancong luar or tempatan kan ... nak nak plak this year Tahun Melawat Perak 2012 .... patut diupgradekan ok ... bukan naikan harga tiket bagai hahahha no comment :-/

bila dahhh puas lepak sana ... keletihan melanda ... so kitorang decide nak lepak kat Pantai Pasir Bogak ... sambil mengeTEH sambil layan tiupan angin laut gitu ... time tu jiwa ni memberontak nak berenang jer ... tapi apakan daya ... ni lahh akibatanya kalau jejalan tak dirancang hahahah :P

around kul 6 macam tu ... kitorang dah kembali semula ke Jetty ... coz time tu belum lagi membeli belah FM ... hahahha tak bleh blahhh so serahkan semua motor yang disewa semula ... sementara tunggu ferry kitorang duk usha usha survonir yang ada ...

time ni baru aku tahu ... yang Jetty dari tanah besar ada 2 ... satu dari Marina Island dan satu dari Lumut ... coz brother tu siap cakap last ferry kul 8 ... sedangkan kaunter tiket kata kul 7 ... so dia pun jawab bila kitorang bilang ehh bukan kul 7 ker ... ohh mesti naik dari Marina yer ... :D

so bila dah sampai jer tanah besar ... terus no idea ... nak balik KL tak larat nak drive ... so ntah apa giler terus decide lepak semalam lagi ... and finally terus ke Taiping ... dammed memang giler aku dah lahh tak ada baju ... choii :(

sampai ke Taiping kitorang terus cari Hotel ... alhamdulillah dapat hotel yang agak selesa untuk kami 3 orang dengan harga yang berpatutan ... setelah makesure penginapan ok ... kitorang terus menuju ke Zoo Taiping untuk Night Safari .... amik kau ... :D

Night Safari ... apalahh yang kitorang nampak ... memang banyak binatang tido pun ... yang kitorang nampak burung hantu and Harimau Malaya ... nasiblahhh kitorang naik trem ... kalau jalan kaki ... memang lahh nyesal tak sudah ... hahahhaha tapi apa adahal nak try feel Night Safari katanya ... :P

selesai layan night Safari ... time for dinner ... dinner ker .. aku tak sure dah kul berapa time tu ... but memang agak lewat dah ... nak nak aku tak sempat nak cari baju untuk esok hari ... so lepak kat one kedai ni ... Kafe Steamboat kalau tak silap aku ... :-?

lepak makan benda ni ... Nasi Goreng Pataya Komando katanya ... tapi sayur dia punya bersepah .... choii sangat ... lepas kenyang ... kitorang terus pulang ke hotel untuk berehat ...

so as usual nak tau apa citer seterusnya ... as usual stayTuned for next entry dari aku ok ... ;)

**
tetiba teringat kisah Resident17 di Pankor dulu dulu .... :D

TakSangkaYer ... :-t
.

2 ulasan:

layar_lara berkata...

pandu scooter...??? mereng......tunggang la paus...hailaa....:p

KeMatZ berkata...

aku mana lahh ada motor tu yang aku duk kata pandu ... hahahahha

choii nyer kayu balak duk nengok tatabahasa plak kat sini choii

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin