Rabu, 17 Februari 2010

Peristiwa Di Air Papan......

.
aku nak sharing cerita pasal picnic di air papan.... actually planning ni pun just last minute.... time aku teman abah aku gi beraya kat umah member dia... then after that kitorang ke kebun... tiba tiba aku sajhe ajhe bagi idea... untuk ke air papan pada hari keesokkan harinyer mean.... on monday....

so... seperti dirancang... ingatkan just sembang najis.... rupanya ianya menjadi... kebetulan pakcik Zahar dari Klang pun ada mai datang bercuti bersama isteri dia... so ingatkan planning tak jadi.. tapi jadi juga... Pakcik Zahar pun tak keberatan untuk join tha club... dia leh kata last dia ke Air Papan time tu aku berumur 7 tahun.. imagine... lama benor dia tak ke sana... :-?

ok... so bergeraklah kami 2 kenderaan... aku singgah pickup Angah aku sekeluarga.... so perjalan seperti biasa take around sejam setengah... sampai terus cari port... ramai gak yang berpicnic hari tu... maklumlahh cuti katakan...


sampai... port telah ditemui... dammed... air laut kurang menarik.. tak tau kenapa... keruh semacam... tak seperti biasa... mood nak mandi cam down.. dammed.... so lepak makan dulu.. perut pun dah lapar... as usual... ibuku... menyediakan hidangan Nasi Lemak... kakak ipar aku plak sediakan nasi putih ngan beberapa lauk...

so... selesai makan.. anak buah aku si areep... dah tukar pakaian dia and terus.. menuju ke laut... hehehe memandangkan tiada siapa menemankan dia... aku pun turun.... join sekali... wakakka... anak buah aku yang lagi 2 orang masing masing ala ala kekwat takut hitam... so dorang just berphotoshoot adik beradik... :P


walaupun air agak keruh... tapi ombak pada hari tu memcabar naluri hati aku ni.. untuk meredahnyer... hahah memang seronok dibuatnya duk meredah ombak yang datang... but ombak ketika itu tidak lahh setinggi ketika aku mandi di Kelantan... yang membuatkan aku buta seharian di sana.. akibat spek mata aku hilang... padan muka aku...

setelah mandi pun ala ala jer.. sambil duk menyakat anak buah aku si areep tu.. finally kitorang naik.... so.. ketika aku mahu ke toilet untuk bilas badan aku... first time in my life... sepanjang aku berpicnic di AirPapan ni.. since aku kecik.. sampai la dah nak masuk 3 series.... akhirnya ada kejadian orang lemas....


bukan aku nak kata tak ada yang lemas selama ni kat Air Papan... tapi... ni first time berlakunyer kejadian tu... aku ada di situ... itu yang cuba aku katakan....

selesai tukar pakaian bagai.. kembali ke port kitorang... seperti biasalahh sebagai orang MALAYSIA... perasaan ingin tahu tu sememangnya ada... so aku grab camera... menuju ke tempat kejadian bersama anak anak buah aku....

gambar di atas yang bertudung pink tu.... merupakan ibu mangsa... kat sini actually ada yang aku kurang berpuas hati... imagine... ketika kejadian tu.... life guard kat situ just mencari kat pingiran ajhe... tu pun just beberapa minit...

aku rasa dari aku bilas badan aku.. sampai siap... bila aku kluar aku nengok dorang dah mula kembali bersama orang ramai...

yang peliknyer... kenapa dicari kat pinggiran ajhe... kalau difikir secara logic mangsa pastinya sudah dibawah arus ke tengah.... another benda yang aku mushkil.... kenapa sebagai life guard ko perlu memakai life jacket.... kat sini bukan aku nak kata apa... bukan kah dengan memakai life jacket pergerakan kita agak lambat... :-?

bukankah as life guard ko sememangnye boleh berenang... ko hanya perlu pelampung (actually aku tak tau nama sebenar benda warna merah tu.. kalau korang perhatikan gambar atas tu ada one life guard pegang) itu jer dah memadai....

ntahlahhh... adakah meraka ni memang mempunyai kelayakan menjadi sebagai life guard.... :-/ sebab setahu aku bukan senang ok... nak dapatkan certificate.. atleast ko kena floating kat laut sejam if aku tak silap....

tu pun dulu zaman aku belajar aku ada amik kursus... tu pun just for Bronze Medal.... ntah kat mana aku campak medal tu pun aku tak tau mana aku campak medal tu.. sebab da xpired... :P nak amik kursus tu pun rasanya ko kena floating kat kolam renang selama 30minit... imagine...

another membuatkan aku rasa bengang.... ialahh.... bila kluar statement dari one of life guard tu... bila maybe dia mula sedar... orang dah mula pertikaikan tindakan lambat mereka....

dia boleh berkata pada si ibu mangsa... sambil didengar oleh mereka yang lain.... "
Kami hanya sukarelawan sahaja... Kami pun risaukan keselamatan Kami..." antara statement pada aku... sememangnya membuatkan sesiapa mendengar bengang... imagine apakah perasaan ibu mangsa... bila mendengar statemet dari orang yang diharapakan... so sad ok...:(

aku bertambah sedih.. bila tadi.. aku membelek akhbar KOSMO bertarikh 17hb Februari 2010... aku ternampak artikel di atas tu... imagine... mangsa still tidak ditemui.... :(

ntahlahh... diharap family mangsa... tabah hadapi semua ini... pada pemikiran aku.. sekiranya... tindakan pantas... penyelamat dilakukan... pastinya mangsa sudah diketemui.... tapi apakan daya... even pasukan Bomba penyelamat pun... just hadir... setelah aku pun tinggalkan tempat kejadian... dah kluar dari Kampung Air Papan tu... baru selisih kat area sawah padi... imagine... pantas bukan... :-?

ntahlahh sudah tertulis... diharap... pekara begini dijadikan iktibar.... dan peringatan pada kita semua.... sama sama kita doakan agar mangsa dapat ditemui jua akhirnya... insyaALLAH....

TakSangkaYer... :-t
.

6 ulasan:

NoraJoey berkata...

patutlah dak tuh leh lemas..mula2 picca aku tgk ombak agak kuat gak...hurm....
aku pun bengang gak bile dgr statement dowang camtu...giler tak ikhlas wat keje..hurm....
ntah ape la nasib dak tuh...sure family giler sedih..

sukahati berkata...

Banyak nk komen

1. Motif air tak biru?? tak bestnyer!
2. "tapi ombak pada hari tu memcabar naluri hati aku ni.. untuk meredahnyer" - ayat bajet macam nk surfing jer...choii :p
3. Ombak macam kuat jer berdasarkan gbr tuh....relevan untuk seorang lifegurad takut nak redah....TAPI...lifeguard tuh pakai lifekacket lah!!!! Boleh jer nak redahhhhhhh....dan cari budak tuhhh!!!
4. Takder orang call pihak keselamatan ker?? Motif dari ko nak bilas sampai dah siap takder pihak berwajib smpi?!!

KeMatZ berkata...

NoraJoey.....

tp pada aku ombak tu tak lahh besar mana pun.... kalau nak compare ombak time aku kat kelantan... ntahlahh maybe sudah takdirkan... but cuma upset tindakan lambat...

sue......

erkk lifeguard pkai lifejacket... rasa cam kelakar... macam mana dia nak menyelam ke dasar laut... :-?
kan aku dah cakap.. aku siap dah tinggalkan pantai tu menuju pulang baru selisih ngan BOMBA... so imagine.... bertapa pantasnyer... :-?

HaZiFah berkata...

oowh sian bdk itu

adzaly berkata...

And now tempat tu langsung xde orng....

adzaly berkata...

And now tempat tu langsung xde orng....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin